FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjedok: Srpske dobrovoljce u Vukovaru plaćao SRS

BEOGRAD, 23. svibnja 2005.(Hina) - Dobrovoljce iz paravojne jedinice"Leva Supoderica" na vukovarskom ratištu plaćala je Srpska radikalnastranka (SRS), izjavio je u ponedjeljak, u nastavku suđenja optuženimaza ratni zločin na Ovčari 1991. godine, svjedok Lazar Kolarski, i sampripadnik te dobrovoljačke jedinice.
BEOGRAD, 23. svibnja 2005.(Hina) - Dobrovoljce iz paravojne jedinice "Leva Supoderica" na vukovarskom ratištu plaćala je Srpska radikalna stranka (SRS), izjavio je u ponedjeljak, u nastavku suđenja optuženima za ratni zločin na Ovčari 1991. godine, svjedok Lazar Kolarski, i sam pripadnik te dobrovoljačke jedinice.

Tom njegovom svjedočenju usprotivio se zapovjednik te jedinice Milan Lančužanin, jedan od 16 optuženih za zločin na Ovčari, koji je tvrdio da to "nije bila jedinica SRS-a, već je od te stranke samo dobijala dobrovoljce", a sve njih je plaćala isključivo Gardijska brigada tadašnje JNA.

Drugi svjedok, nekadašnji komandant Samostalne inženjerijske jedinice Gardijske brigade Čedo Papić nije mogao potvrditi navode ranijeg svjedoka, generala JNA Aleksandra Vasiljevića, da je baš njegova jedinica iskopavala masovne grobnice na Ovčari, kazavši da se toga sjeća "kroz maglu, kroz priču drugih ljudi, ali misli da nisu tamo radili nakon borbi".

Suđenje se nastavlja u utorak, kad će putem video-konferencije iz Županijskog suda u Zagrebu biti saslušani svjedoci iz Hrvatske, Zlatko Kojić, Zdenko Novak i Franjo Kožul.

Tome su se usprotivili branitelji optuženih, koji su najavili da će prisustvovati suđenju, ali bez aktivnog sudjelovanja, jer smatraju da je takav postupak "bezrazložan i krši načelo neposrednosti u sudu", a odvjetnik Zoran Jevrić dodao je da se "na osnovu nedolaska svjedoka iz Hrvatske i dozvole da svjedoče video-linkom, stvara dojam da Hrvatska uskraćuje pravnu pomoć ili da srpska policija nije sposobna zaštititi svjedoke".

Zastupnica obitelji žrtava sa Ovčare, predsjednica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić, kazala je novinarima da tim postupkom branitelji optuženih pokazaju da ne shvaćaju napore suda da ispitaju svjedoke iz Hrvatske, kako bi ih lišili straha i trauma koje bi ti svjedoci imali dolaskom na svjedočenje u Srbiju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙