FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložba Ane Barbić Katičić "Las Vegas"

ZAGREB, 21. lipnja 2005. (Hina) - Izložba najnovijeg slikarskog ciklusaAne Barbić Katičić "Las Vegas" otvorena je večeras u zagrebačkojGaleriji Beck.
ZAGREB, 21. lipnja 2005. (Hina) - Izložba najnovijeg slikarskog ciklusa Ane Barbić Katičić "Las Vegas" otvorena je večeras u zagrebačkoj Galeriji Beck.

Riječ je o desetak akrilika na platnu većega formata na kojima slikarica prikazuje bogatstvo, sjaj, blještavilo, ali isto tako i notorni kič, odnosno neukus kojim obiluju kockarnice i slična mjesta vezana uz zabavu, a što se ističe kao glavna značajka nekih američkih gradova u kojima prednjači Las Vegas.

Autor predgovora u katalogu izložbe Vanja Babić ističe da slikarica na svojim slikama prikazuje raznobojne i nametljivo svijetleće reklame, plesačice, atraktivne sponzoruše, groteksne imitatore Elvisa Preslyja ili zavodljivo trepereće strojeve igara na sreću.

Slikarica, međutim, u središte svojih umjetničkih nakana ne postavlja socijalnu kritiku ovog dekadentnog i intelektualno posve jalovog ozračja. Dakako, moguće je osjetiti takve stavove, ali samo kao uzgrednu posljedicu onoga što odabrani motivi svakom osvještenom promatraču ionako već sami po sebi predstavljaju i znače, ističe Babić.

Slikarica se, naime, u određenom smislu distancira od naslikanih prizora, istodobno ih tretirajući na krajnje subjektivan način pa je svaki od njih sjena sjene neke izvorne situacije.

Kako se ističe u predgovoru kataloga, svi likovi na slikama prerasli su u depersonalizirane znakove karakteristične za određeni način zabave i života općenito, a svijetleći napisi gube svoju izvornu zadaću mamljenja na dobar provod i potrošnju poprimajući simboličke naznake i postajući sami po sebi čisto slikarskim motivima.

Najnovije slike Ane Barbić Katičić nisu ništa drugo nego estetski odnjegovana i visokokvalitetna poruka o jednom nama tako dalekom, a ipak istodobno i bliskome svijetu, ističe Babić.

Ana Barbić Katičić uz slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti diplomirala je i na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika, a do sada je izlagala na više samostalnih i skupnih izložaba.

Izložba "Las Vegas" ostat će otvorena do 8. srpnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙