FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rice kritizirala "organiziranu okrutnost" iranskog režima

KAIRO, 20. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Američka državna tajnicaCondoleezza Rice u ponedjeljak je osudila "organiziranu okrutnost"iranskog režima, tri dana nakon prvoga kruga predsjedničkih izbora utoj islamskoj državi.
KAIRO, 20. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Američka državna tajnica Condoleezza Rice u ponedjeljak je osudila "organiziranu okrutnost" iranskog režima, tri dana nakon prvoga kruga predsjedničkih izbora u toj islamskoj državi.

"Smatram da bi iranski narod mogao izgubiti strpljenje s obzirom na opresivni režim koji ga lišava njegovih sloboda i prava", rekla je Rice u govoru održanom na američkom Sveučilištu u Kairu.

"Održavanje izbora nije uspjelo skriti organiziranu okrutnost ove teokratske iranske države", rekla je Rice. "Iranski narod žele slobodu i on je zaslužuje."

Iranski je režim u ponedjeljak donio odluku o ponovnom prebrojavanju dijela biračkih listića u Teheranu i trima većim gradovima u zemlji, zbog sumnje da je u sklopu prvoga kruga predsjedničkih izbora došlo do prijevare.

Američka državna tajnica u svojem je govoru pozvala na demokratske reforme na Bliskom i Srednjem istoku, kazavši arapskim čelnicima kako "njihov strah od slobodnog izbora naroda više ne može opravdavati njihovo odbijanje slobode".

"Podupiremo demokratske težnje svih naroda. Diljem Bliskog istoka, strahovanja arapskih čelnika od slobodnog izbora njihova naroda ne mogu više opravdavati njihovo odbijanje slobode", rekla je. "Mnogi vjeruju da demokracija vodi u kaos, konflikt i teror. Zapravo je suprotno - sloboda i demokracija jedine su dovoljno snažne ideje kojima se može nadvladati mržnja, podjele i nasilje", istaknula je.

Također je kazala kako će se Washington i dalje protiviti sudjelovanju skupina poput šijitskog libanonskog Hezbollaha i radikalnog palestinskog Hamasa u političkom životu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙