FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rice: Irak na dulji rok neće biti američki već irački pothvat

WASHINGTON,16. lipnja(Hina) - Američka državna tajnica Condoleezza Ricerekla je u četvrtak kako obnova i stabilizacija Iraka neće na dugi rokbiti američki nego irački pothvat i pozvala na strpljenje Amerikancekoji sve više kritiziraju američki angažman u Iraku.
WASHINGTON,16. lipnja(Hina) - Američka državna tajnica Condoleezza Rice rekla je u četvrtak kako obnova i stabilizacija Iraka neće na dugi rok biti američki nego irački pothvat i pozvala na strpljenje Amerikance koji sve više kritiziraju američki angažman u Iraku.

"Mislim da dugujemo američkom narodu reći ponovno da ovo neće biti američki pothvat na dugi rok. Ovo će biti irački pothvat", rekla je Rice na konferenciji za novinare pred svoje putovanje na Bliski istok i u Europu. "Svi znaju da je američki narod zamoljen da podrži kompleksnu i tešku zadaću u nastojanju da se pomogne Iračanima u rušenju diktatora, potom u stvaranju održive i ujedinjene i demokratski utemeljene države", rekla je Rice.

Ocijenila je da je u Iraku ostvaren veliki napredak i da Iračani sve više preuzimaju stvari u svoje ruke.

"Politička situacija i uprava je sada skoro potpuno iračka, a bit će tako i s njihovim sigurnosnim snagama", rekla je Rice.

Govoreći o Sjevernoj Koreji Rice je rekla kako nije dovoljno da se režim u Pyongyangu vrati šesterostranim pregovorima o nuklearnom razoružanju nego da treba biti spreman razgovarati o ukidanju svog nuklearnog programa. Kazala je da se sada mnogo nagađa hoće li se Sjevernokorejanci vratiti pregovorima koje bojkotiraju već godinu dana.

Tijekom turneje po Bliskom istoku Rice će posjetiti Izrael, Palestinski teritorij, Jordan, Egipat i Saudijsku Arabiju kako bi razgovarala o mirovnim naporima, potpori demokratskim reformama u regiji i borbi protiv terorizma.

Uoči odlaska u Egipat Rice je rekla kako plan predsjednika Hosnija Mubaraka za višestranačke predsjedničke izbore nije dovoljan te da treba učiniti više za jačanje demokracije. Nazvala je to prvim važnim korakom, ali i rekla da će ohrabriti nastavak reforme kako bi Egipat "konačno dospio do potpuno otvorenih izbora s više kandidata".

Ukazala je i kako SAD nisu zadovoljne stanjem u Iranu koji se priprema za predsjedničke izbore za koje je predsjednik Bush rekao da mu nedostaju osnovni demokratski uvjeti. "Žalosna je stvar s Iranom da se on kreće prema nazad, a ne naprijed", rekla je, ocijenivši da je iranski politički sustav "bio otvoreniji prije nekoliko godina nego sada".

Navela je da će SAD pozorno promatrati stanje nakon izbora da vide da li su Iranci spremni krenuti u smjeru koji je više u skladu s kretanjima na Bliskom istoku. To bi značilo usmjeriti politički sustav k većoj otvorenosti, poštivati obvezu da ne nastoji doći do nuklearnog oružja, biti dobar susjed novim demokracijama u Iraku i Afganistanu i prestati podržavati terorističke skupine i one koji se protive miru između Izraela i Palestinaca, rekla je Rice.

Priznala je i zabrinutost među arapskim zemljama i u Europi zbog dugogodišnjeg zatočenja osumnjičenih terorista u američkoj vojnoj bazi Guantanamo Bay na Kubi. Ipak, istaknula je, američki predsjednik ima prije svega obvezu zaštiti američki narod te dodala da se Bush zauzima za poštivanje međunarodnih sporazuma o zatočenicima.

Kazala je i kako je SAD u oštrom nesuglasju s Izraelom oko njegove prodaje vojne tehnologije Kini te da su američki dužnosnici imali teške razgovore s Izraelcima oko toga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙