FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HHO: Lani poboljšanje, a ove godine pogoršanje stanja ljudskih prava

ZAGREB, 20. lipnja 2005. (Hina) - Stanje ljudskih prava u Hrvatskojnastavilo se poboljšavati i prošle godine, no u prvih šest mjeseci ovegodine bilježi se znatno pogoršanje, upozorili su danas iz Hrvatskoghelsinškog odbora za ljudska prava (HHO).
ZAGREB, 20. lipnja 2005. (Hina) - Stanje ljudskih prava u Hrvatskoj nastavilo se poboljšavati i prošle godine, no u prvih šest mjeseci ove godine bilježi se znatno pogoršanje, upozorili su danas iz Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO).

Predstavljajući izviješće za prošlu godinu predsjednik HHO-a Žarko Puhovski rekao je da je, uz smanjenje broja najtežih povreda ljudskih prava, sve manje njihovih kršenja uz podrška javnosti i tijela vlasti te povreda na nacionalnoj i rasnoj osnovi. No, unatoč dobrim prošlogodišnjim rezultatima znatno pogoršanje stanja ljudskih prava bilježi se u prvih šest mjeseci ove godine, kada je došlo do ponovnog slabljenja pozicije srpske nacionalne manjine, ocijenio je Puhovski. Razloge tome on nalazi u promjeni u medijskoj politici, ali i previranju nakon lokalnih izbora.

Državna tijela kasne s reakcijama na terorističke akcije protiv hrvatskih Srba, a već mjesecima policijska i sudbena hijerarhija ne funkcioniraju, odnosno sustavi rade bez čelnih ljudi MUP-a i Vrhovnog suda, ustvrdio je Puhovski. Ocijenio je da se stoga posljedice takvog stanja mogu očekivati i u narednom razdoblju.

U HHO-u ističu da su im se s pritužbama javili i neki "neočekivani ljudi" poput dugogodišnjeg direktora Elektroslavonije, smijenjenog nakon što je podržao neovisnu listu Branimira Glavaša te bivši sisačko-moslavački župan Đuro Brodarac, koji se HHO-u požalio da je postao objekt medijskog linča.

Izvješće za 2004. sastavljeno je na temelju više do 1.700 prijavljenih slučajeva kojima je obuhvaćeno oko 4.800 osoba. Najveći dio pritužbi bio je vezan uz socijalnu problematiku, odnosno neriješene imovinsko-pravne sporove i spore sudske postupke. Istovremeno je smanjen politički pritisak na medije, ali je, tvrde u HHO-u, nastavljen trend nepoštivanja prava na privatnost u gotovo svim hrvatskim medijima. Pritom najčešće nije riječ o javnim osobama nego o anonimnim građanima.

Kao najznačajnije povrede ljudskih prava obuhvaćenih izvješćem Puhovski je izdvojio slučaj žene koja dulje od 14 godina vodi sudski postupak za starateljstvo nad kćeri te slučaj romske obitelji iz Međimurja, čije je dijete izbačeno s nastave nakon što su mu rekli da "smrdi".

U HHO-u podsjećaju i kako je mali broj slučajeva koje su obradili došao pred sudove te da ih je sudskim rješenjem do sada okončano svega pet posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙