FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD: Hrvatska pojačala napore u borbi protiv trgovine ljudima

WASHINGTON,3. lipnja(Hina) - Hrvatska je u proteklih godinu danapojačala napore u borbi protiv trgovine ljudima, kaže se u izvješćuameričkog State Departmenta objavljenom u petak, čime je Hrvatskauklonjena s popisa zemalja na koje se posebno motri jer ne pokazujudovoljno napora u suzbijanju toga zla.
WASHINGTON,3. lipnja(Hina) - Hrvatska je u proteklih godinu dana pojačala napore u borbi protiv trgovine ljudima, kaže se u izvješću američkog State Departmenta objavljenom u petak, čime je Hrvatska uklonjena s popisa zemalja na koje se posebno motri jer ne pokazuju dovoljno napora u suzbijanju toga zla.

Hrvatska je u ovogodišnjem izvješću koje obuhvaća razdoblje od travnja 2004. do ožujka 2005. smještena u skupinu zemalja koje čine značajne napore u borbi protiv trgovine ljudima i skinuta je s popisa zemalja na koje se posebno motri, na kojem se našla u prošlogodišnjem izvješću.

"Tijekom razdoblja obuhvaćenog izvješćem, Hrvatska je počela intenzivirati napore u suzbijanju trgovine ljudima i poduzela početne mjere da poboljša svoje djelovanje protiv trgovine", kaže se u izvješću State Departmenta, petom godišnjem izvješću u kojem se ocjenjuje kako vlasti u 150 zemalja svijeta suzbijaju trgovinu ljudima.

Hrvatska je u prvoj reakciji izrazila zadovoljstvo novom ocjenom o svojim naporima u borbi protiv trgovine ljudima.

"Hrvatska izražava zadovoljstvo što su Sjedinjene Države prepoznale sve što je hrvatska Vlada napravila u posljednjih godinu dana na području suzbijanja trgovine ljudima", rekao je za Hinu pomoćnik ministrice vanjskih poslova i europskih integracija Tomislav Vidošević koji je trenutno u Washingtonu.

Izvješće navodi kako je hrvatska Vlada usvojila nacionalni akcijski plan, imenovala koordinatora za suzbijanje trgovine, i osigurala izravna novčana sredstva za provedbu plana.

Vlada je također provela ciljanu obuku policije u borbi protiv trgovine ljudima i povećala sposobnost da identificira žrtve trgovine ljudima i pruži im pomoć.

Tako je u listopadu 2004. Hrvatska usvojila zakon kojim se kažnjava trgovina ljudima s jednom do 10 godina zatvora, navodi izvješće, dodajući da je hrvatska Vlada izvijestila o 17 istraga i četiri osude u 2004. za ta djela.

Izvješće navodi kako je Hrvatska tranzitna zemlja i u manjoj mjeri izvor i odredište za žene i djevojke kojima se trguje radi seksualnog iskorištavanja.

State Department kaže kako bi Vlada sada trebala proizvesti opipljive rezultate kroz pojačane istrage, progon i osude trgovaca ljudima.

Hrvatska Vlada također bi, preko Nacionalnog povjerenstva za borbu protiv trgovine ljudima i nacionalnog koordinatora, trebala iskoristiti postignuto u suradnji s nevladinim organizacijama i pokazati još aktivnije napore u identifikaciji žrtava, njihovoj zaštiti i jačanju svijesti javnosti o opasnostima trgovine, kaže izvješće.

Vidošević je rekao da će Hrvatska "i nakon izvješća nastaviti intenzivne aktivnosti u suradnji sa zemljama regije, Europskom unijom i posebice Sjedinjenim Državama".

Minimalni standardi predviđeni američkim zakonom o zaštiti žrtava trgovine, prema kojima je State Department ocjenjivao napore pojedinih zemalja, su da vlade zabrane trgovinu ljudima, oštro je kažnjavaju te da je ozbiljnim i ustrajnim mjerama nastoje suzbiti.

Izvješće je podijelilo zemlje u tri skupine. U prvoj su one koje u cijelosti udovoljavaju američkim minimalnim standardima.

Drugu, najveću skupinu u kojoj je i Hrvatska, čine zemlje čije vlade ne udovoljavaju standardima u cijelosti, ali čine značajne napore da to postignu.

Treću skupinu čine zemlje koje ne udovoljavaju minimalnim standardima i ne čine napore da to postignu. Takvih je u ovogodišnjem izvješću 14 i mogle bi se suočiti s američkim sankcijama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙