FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: oporba kritizirala Izvješće o provedbi zakona o pristupu informacijama

ZAGREB,1. lipnja(Hina) - Saborska oporba žestoko je danas kritiziralaIzvješće o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama u 2004.,tvrdeći da to izvješće, napisano tek na dvije stranice, ne dajepodatke provodi li se zakon ili ne.
ZAGREB,1. lipnja(Hina) - Saborska oporba žestoko je danas kritizirala Izvješće o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama u 2004., tvrdeći da to izvješće, napisano tek na dvije stranice, ne daje podatke provodi li se zakon ili ne.

Oporba ističe da samo podaci o tome koliko je zaprimljeno zahtjeva za dostavu informacija, ne i što je sa zahtjevima koji su odbijeni i zašto su odbijeni, svjedoči o tome da aktualna vlast ne želi transparentno voditi državu.

"Preambiciozno je dva lista papira nazivati izvješćem, to pokazuje kako vlast nije shvatila da je informacija opće dobro", kazala je Ingrid Antičević Marinović (SDP), koja je Izvješće ocijenila netočnim i nepotpunim.

"Izvješće pokazuje kako se vlast odnosi prema građanima, jer vlast koja drži do svojih građana nikada ne bi u Sabor uputila ovakvo izvješće", dodala je SDP-ova zastupnica.

Jozo Radoš (HNS/PGS) Vladu je prozvao da ne poštuje rokove koje joj je u provedbi pojedinih zakona odredio Sabor, te i na taj način pokazuje koliko joj je stalo do zakona.

"Ako Vlada krši zakon što možemo očekivati od građana", rekao je, ustvrdivši da o tome koliko se navedeni zakon provodi svjedoče i podaci da izvješća o zaprimljenim zahtjevima za pristup informacijama nije dostavilo 180 općina, da je to učinio tek manji broj gradova, da sudovi nisu zaprimili ni jedan zahtjev.

"To je samo dokaz kako se zakon loše provodi", istaknuo je Radoš, koji u prilog toj tvrdnji navodi i činjenicu da je lani prema tijelima javne vlasti ukupno upućeno manje od 20 tisuća zahtjeva.

"I ovo izvješće pokazuje da tijela javne vlasti postupaju po načelu šutnja je zlato", smatra Pero Kovačević (HSP).

Podnoseći Izvješće, državni tajnik u Središnjem uredu državne uprave Antun Palarić rekao je da su tijela javne vlasti u prošloj, prvoj godini provedbe zakona, zaprimila ukupno 19.600 zahtjeva, a da nije odgovoreno na njih 96.

To, po njegovu mišljenju, pokazuje da se pravo na pristup informacijama u potpunosti provodi.

U Izvješću stoji da Ured Predsjednika u 2004. nije zaprimio ni jedan zahtjev za dostavu informacije, da je tajništvo Vlade zaprimilo tek tri zahtjeva (na dva odgovoreno), uredi Vlade 1.774 zahtjeva od kojih su svi prihvaćeni, ministarstva 4.302 (odbijeno njih 16).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙