FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen priručnik "Policija i građani"

ZAGREB, 8. lipnja 2005. (Hina) - Priručnik "Policija i građani" kojimse želi upoznati građane s njihovim pravima i obvezama u kontaktu spolicajcima, a time doprinijeti i boljoj zaštiti njihovih prava,predstavili su danas na Policijskoj akademiji u Zagrebu Hrvatskihelsinški odbor za ljudska prava (HHO) i Ministarstvo unutarnjihposlova.
ZAGREB, 8. lipnja 2005. (Hina) - Priručnik "Policija i građani" kojim se želi upoznati građane s njihovim pravima i obvezama u kontaktu s policajcima, a time doprinijeti i boljoj zaštiti njihovih prava, predstavili su danas na Policijskoj akademiji u Zagrebu Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) i Ministarstvo unutarnjih poslova.

Priručnik na razumljiv i jasan način opisuje policijske ovlasti i zadaće, poput načina provjere identiteta osoba i postupka traženja obavijesti od građana, a građanima se želi pomoći u lakšem snalaženju u takvim situacijama.

"Polazeći od pretpostavke da samo dobro informiran građanin, svijestan svojih prava i obveza, može na pravi način reagirati na njihovu povredu krenulo se u izradu priručnika koji obuhvaća najčešće situacije u kojima se građani susreću s policijom", rekao je jedan od autora priručnika Ranko Helebrant.

Ravnatelj policije Ivica Franić ocijenio je da će priručnik doprinijeti i lakšem provođenju projekta Policija u zajednici, te da će osim građanima poslužiti i policajcima.

Predsjednik HHO-a Žarko Puhovski ustvrdio je da se priručnikom daju pojašnjenja zakonskih odredbi tako da svima budu jasne kako bi se "izbjegle mistifikacije".

Priručnik je izrađen uz financijsku pomoć programa FRESTA, Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Danske i dio je regionalnog projekta Balkanske mreže za ljudska prava. Prije dvije godine izdan je priručnik "Policija i ljudska prava".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙