FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tužba Srebreničana protiv Nizozemske: nastavak saslušanja

ZAGREB/DEN HAAG, 17. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Bivši zapovjednik umisiji Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini u vrijeme genocida uSrebrenici, general Cees Nicolai, "bio je iznenađen" što je srpskigeneral Ratko Mladić organizirao prijevoz izbjeglica nakon zauzimanjaenklave, kazao je on u petak na preliminarnom saslušanju u den Haagu.
ZAGREB/DEN HAAG, 17. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Bivši zapovjednik u misiji Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini u vrijeme genocida u Srebrenici, general Cees Nicolai, "bio je iznenađen" što je srpski general Ratko Mladić organizirao prijevoz izbjeglica nakon zauzimanja enklave, kazao je on u petak na preliminarnom saslušanju u den Haagu.

Obitelji srebreničkih žrtava tužile su Nizozemsku jer snage te zemlje u sastavu UNPROFOR-a nisu u srpnju 1995. uspjele spriječiti pokolj bosanskih Srba nad više od 7.800 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

"Bili smo potpuno iznenađeni", što je Ratko Mladić organizirao prijevoz oko 13. srpnja, ustvrdio je nizozemski general Nicolai, koji je peti po redu svjedok na preliminarnom saslušanju u den Haagu.

Međunarodni sud za ratne zločine za područje bivše Jugoslavije (ICTY) okvalificirao je srebrenički pokolj kao genocid, najteži ratni zločin počinjen u Europi nakon II. svjetskog rata.

"Bilo je očito" da je evakuaciju trebao u načelu organizirati UN, i "dao sam upustva za pripremu transporta", rekao je Nicolai prepričavajući sate nakon što su snage bosanskih Srba 11. srpnja 1995. zauzele Srebrenicu.

Dok je UN pokušavao dogovoriti evakuaciju, general Ratko Mladić je već imao na raspolaganju brojna vozila i snage bosanskih Srba počele su konačno evakuaciju izbjeglica, rekao je general Nicolai.

Muškarce su odvajali od žena i djece i smještali u razdvojena vozila. Nakon toga slijedila su masovna pogubljenja muškaraca.

Preliminarna saslušanja u den Haagu o djelovanju nizozemskih pripadnika UN-ovih snaga tijekom pokolja u Srebrenici trebala bi odrediti hoće li biti prihvaćena tužba obitelji ubijenih Srebreničana protiv Nizozemske.

Odvjetnik nizozemske vlade ranije je rekao da rodbina treba tražiti kompenzacije od Srbije, a ne od Nizozemske. Odvjetnci rodbine žrtva ranije su javno zahtijevali od nizozemske vlade 2,6 milijardi dolara za naknadu štete, kao polazište za nagodbu do koje nije došlo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙