FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Krajišnik želi preuzeti vođenje svoje obrane

DEN HAAG/ZAGREB, 26. svibnja 2005. (Hina) - Bivši čelnik bosanskih SrbaMomčilo Krajišnik, kojem se pred Haškim sudom (ICTY) sudi za genocid izločine protiv čovječnosti počinjene nad Bošnjacima i Hrvatima u BiH,zatražio je u četvrtak od raspravnog vijeća da mu dozvoli samostalnovođenje obrane i ispitivanje svjedoka, jer je nezadovoljan svojimodvjetnicima.
DEN HAAG/ZAGREB, 26. svibnja 2005. (Hina) - Bivši čelnik bosanskih Srba Momčilo Krajišnik, kojem se pred Haškim sudom (ICTY) sudi za genocid i zločine protiv čovječnosti počinjene nad Bošnjacima i Hrvatima u BiH, zatražio je u četvrtak od raspravnog vijeća da mu dozvoli samostalno vođenje obrane i ispitivanje svjedoka, jer je nezadovoljan svojim odvjetnicima.

Pojasnivši predsjedavajućem vijeća sucu Alphonsu Orieu da su njegovi branitelji Nicholas Stewart i Chrissa Loucas "dobri odvjetnici", ali ga loše brane, Krajišnik je rekao kako se "odlučio braniti sam" jer to smatra nužnim da bi opovrgnuo neistine "lažnih svjedoka" optužbe.

Ukoliko njegov zahtjev bude prihvaćen, bivši predsjednik Skupštine Republike Srpske Krajišnik, postao bi treći haški optuženik koji se brani sam nakon bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića i vođe srpskih radikala Vojislava Šešelja.

Do konačne odluke o Krajišnikovu zahtjevu, sudsko vijeće je danas odlučilo proces nastaviti s braniteljima, uz ustupak optuženom da može ispitivati svjedoke optužbe nakon što branitelji dovrše njihovo protuispitivanje.

Krajišnik je od vijeća zatražio i dodatne istražitelje za pripremu obrane, koji bi po njegovim riječima trebali "pronaći Karadžića i Mladića i one koji su po šumama", kako bi oni u ulozi svjedoka obrane rekli je li on bio član predsjedništva RS.

Bivši predsjednik RS Radovan Karadžić i zapovjednik vojske RS Ratko Mladić u bijegu su deset godina nakon podizanja haške optužnice 1995. za genocid i zločine protiv čovječnosti.

Krajišnika je uhitio SFOR u BiH u travnju 2000., a suđenje mu je počelo 4. veljače 2004. Prvotno je bio optužen zajedno s Biljanom Plavšić, bivšom predsjednicom RS koja je priznala krivnju za progon nesrba u BiH i na temelju nagodbe s Tužiteljstvom osuđena je u velječi 2003. na 11 godina zatvora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙