FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tužiteljstvo predlaže zajedničko suđenje devetorici optuženih za Srebrenicu

DEN HAAG, 17. lipnja 2005. (Hina) - Tužiteljstvo Haškog suda (ICTY)podnijelo je prijedlog za spajanje optužnica protiv devet visokihoficira vojske i policije Republike Srpske koje se tereti da su kaoglavni operativci organizirali i nadzirali masovna pogubljenja gotovo8.000 Bošnjaka zarobljenih nakon pada Srebrenice u srpnju 1995.
DEN HAAG, 17. lipnja 2005. (Hina) - Tužiteljstvo Haškog suda (ICTY) podnijelo je prijedlog za spajanje optužnica protiv devet visokih oficira vojske i policije Republike Srpske koje se tereti da su kao glavni operativci organizirali i nadzirali masovna pogubljenja gotovo 8.000 Bošnjaka zarobljenih nakon pada Srebrenice u srpnju 1995.

U tom "mega-predmetu", kako ga je u govoru pred Vijećem sigurnosti nazvao predsjednik ICTY-a Theodor Meron, trebala bi se naći četvorica vodećih oficira sustava sigurnosti VRS - pukovnik Ljubiša Beara, Vujadin Popović, Drago Nikolić i Milorad Trbić, koji su vodili operaciju ubijanja. Zatim, trojica generala koji su bili pomoćnici zapovjednika VRS Ratka Mladića - Zdravko Tolimir, Milan Gvero i Radivoje Miletić, te pukovnik Vinko Pandurević, zapovjednik Zvorničke brigade VRS u čijoj zoni odgovornosti je počinjena glavnina likvidacija. Deveti optuženi je Ljubomir Borovčanin, koji je bio zamjenik zapovjednika brigade Specijalne policije MUP-a RS.

To su zapovjednici koji su optuženi za organiziranje ljudstva i opreme potrebne za likvidaciju i ukop tisuća bošnjačkih zarobljenika, oni koji su nadzirali njihov transport i ubijanje koje je trajalo od 11. do 18. srpnja 1995. na 20-ak lokacija na područjima općine Srebrenica, Bratunac i Zvornik.

Ni jedna od tri postojeće haške sudnice ne može primiti toliki broj optuženih i njihovih branitelja, pa će, ako se prijedlog odobri, biti nužna izgradnja četvrte sudnice ili rekonsktrukcija jedne od postojećih. Pored te tehničke strane, spajanje šest predmeta u jedan "mega-predmet" predstavlja i veliki pravni izazov u pogledu samog vođenja suđenja i osiguranja njegove učinkovitosti, zbog čega je više sudaca izražavalo skepsu prema najavama iz Tužiteljstva da će predložiti spajanje.

Tužiteljstvo u svom prijedlogu ističe suprotno, naime da bi spajanje šest predmeta u jedan osiguralo ekonomičnost suđenja, budući da ne bi trebalo ponavljati izvođenje dokaza, da bi teškoće svjedoka i žrtava bile svedene na minimum jer bi se pred sudom morali pojaviti samo jednom, da bi jedinstveno suđenje osiguralo konzistentnost u presudama, kao i da bi takvo suđenje oslobodilo resurse suda za druge predmete.

Tužiteljstvo je također naznačilo svoju namjeru da nadopuni optužnicu na način da generalu Tolimiru, koji je jedini od devetorice još na slobodi, doda optužbe za genocid, sudjelovanje u uroti za počinjenje genocida, te optužbu za istrebljenje kao zločin protiv čovječnosti, dok bi Beara, Popović, Pandurević, Borovčanin i Nikolić bili optuženi i za nasilno premještanje stanovništva.

Za genocid ili sudjelovanje u uroti za počinjenje genocida do sada su optuženi Beara, Popovic, Pandurevic, Nikolic i Borovcanin, dok se Tolimira, Gveru, Miletića i Trbića tereti za zločine protiv čovječnosti nad bošnjačkim stanovništvom.

Glavni tužitelj u predmetu Beara, Peter McCloskey zatražio je dodatno vrijeme za pripremu suđenja, objasnivši da je Tužiteljstvo u prosincu 2004. dobilo arhivu Drinskog korpusa VRS i da trenutačno sređuje opsežni materijal u kojem su zapovjedi i drugi dokumenti s potpisima sve devetorice optuženih.

Zapovjednika Drinskog korpusa VRS generala Radislava Krstića, ICTY je 2004. pravomoćno osudio na 35 godina zatvora zbog suučesništva u genocidu u Srebrenici, a Žalbeno vijeće je u presudi utvrdilo kako su "snage bosanskih Srba počinile genocid u cilju istrebljenja 40.000 Bošnjaka koji su živjeli u Srebrenici".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙