FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Proslavljen Dan Brodarskoga instituta

ZAGREB, 17. lipnja 2005. (Hina) - Razvojni plan Brodarskoga institutad.o.o., koji je danas svečano proslavio 57 godina postojanja, dat ćemu obilježje suvremenoga tehnološkog instituta s jakom sastavnicompomorskih sustava, istaknuo je glavni direktor Vladimir Koroman.
ZAGREB, 17. lipnja 2005. (Hina) - Razvojni plan Brodarskoga instituta d.o.o., koji je danas svečano proslavio 57 godina postojanja, dat će mu obilježje suvremenoga tehnološkog instituta s jakom sastavnicom pomorskih sustava, istaknuo je glavni direktor Vladimir Koroman.

Na svečanosti održanoj u parku Instituta Koroman je rekao da će se to ostvariti odlučnim prodorom u nove djelatnosti izvan tradicionalnih okvira brodogradnje te promicanjem razvojno-tehnoloških djelatnosti širokoga spektra.

Brodarski institut službeno je osnovan 18. lipnja 1948. "Odlukom o osnivanju Brodarskoga naučnog instituta" koju je potpisao tadašnji jugoslavenski predsjednik Josip Broz Tito.

Nakon bogatoga, gotovo 60-godišnjega iskustva, danas je Brodarski institut, rekao je Koroman, jedinstvena hrvatska razvojno-tehnološka organizacija čija je misija povezivanje znanosti i gospodarstva.

Promjene koje su bile nužne nakon raspada bivše Jugoslavije preobrazile su Brodarski institut u naprednu razvojno-tehnološku organizaciju koja stvara, prenosi i primjenjuje znanja na inovativne proizvode i usluge, dodao je.

Na novim web stranicama Brodarskoga instituta koje su "lansirane" krajem travnja ove godine može se pročitati da Institut sudjeluje i u znanstvenim i istraživačko-razvojnim projektima iz programa HITRA (Program hrvatskoga inovacijskog tehnologijskog razvitka) pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa. Te projekte smatraju u Institutu značajnim jer osiguravaju sredstva za podršku istraživačko-razvojnih aktivnosti u stvaranju inovativnih proizvoda za hrvatsko gospodarstvo.

Osim toga, ističe se da je u znanstvenom i visoko-obrazovnom sustavu Hrvatske, u skladu sa svojim mogućnostima, Institut bio dosad, a u budućnosti će biti još i više, čvrst oslonac društva u stvaranju i usavršavanju kadrova koji će brojem i vrsnošću moći zadovoljavati potrebe Instituta i gospodarskih čimbenika diljem zemlje.

Nakon godinu dana "šutnje" uz Dan Instituta objavljen je i novi broj "Periskopa" - glasila Brodarskoga instituta. U njemu se, među ostalim, navodi da su početkom svibnja usuglašeni svi dokumenti vezani za dobivanje zajma Svjetske banke u sklopu STP-a (The Science and Technology Projecta) koji će u iznosu od četiri milijuna eura koristiti Brodarski institut, a službeno će korištenje tih sredstava početi sljedeće godine. Ističe se da je to rezulatat dvogodišnjih zahtjevnih priprema i podsjeća da je na početku toga procesa u konkurenciji bilo desetak hrvatskih instituta, zavoda i sličnih institucija od kojih su u konačnici ostali Brodarski institut i BICRO, a do kraja godine će se pregovarati još samo s nekim institutima, među kojima je i Institut Ruđer Bošković.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙