FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeo okrugli stol o odnosu gradišćanskih Hrvata i Hrvatske

ZAGREB, 27. svibnja 2005. (Hina) - Okrugli stol "Gradišćanski Hrvati uAustriji tijekom posljednjih 50 godina i Hrvatska - oblici suradnje,iskustva, svjedočenja" otvoren je danas u Hrvatskom institutu zapovijest u Zagrebu.
ZAGREB, 27. svibnja 2005. (Hina) - Okrugli stol "Gradišćanski Hrvati u Austriji tijekom posljednjih 50 godina i Hrvatska - oblici suradnje, iskustva, svjedočenja" otvoren je danas u Hrvatskom institutu za povijest u Zagrebu.

Organizatori su Hrvatski institut za povijest, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Austrijski kulturni forum, Hrvatska matica iseljenika i Hrvatsko-gradišćanskohrvatsko društvo.

Voditelj okrugloga stola Željko Holjevac podsjetio je kako je skup zamišljen kao "vrsta znanstvene tribine na kojoj će sudionici razgovarati o različitim temama i iskustvima o međusobnoj suradnji gradišćanskih Hrvata i Hrvatske".

Ravnatelj Hrvatskoga instituta za povijest Milan Kruhek pozvao je na produbljenje međusobne suradnje. "Treba podignuti suradnju institucija i pojedinaca na razinu obveze", rekao je dodavši kako je "važno istraživati i osmišljavati korijene kako bi se mogla osjetiti njihova važnost".

Ravnatelj Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar" Vlado Šakić ocijenio je kako se "uspostavom hrvatske države počeo mijenjati i odnos države prema hrvatskim manjinama u susjednim zemljama".

"U nekim zemljama Hrvati su još u nepovoljnom položaju", ocijenio je dodavši kako neki "Hrvate u BiH iz statusa konstitutivnoga naroda guraju u manjinu".

Voditelj Austrijskoga kulturnog foruma u Zagrebu Robert Sučić napomenuo je kako je skup prigoda da se porazgovara o austrijskom Državnom ugovoru iz 1955. kada je donesen i zakon o manjinama i manjinskim pravima u Austriji.

Akademik Nikola Bencsich iz Austrijske akademije za znanost (OAW) ocijenio je kako se "do sada nije uspjelo izgraditi intenzivnu suradnju". "Zato bi trebalo ustrojiti jednu središnju instituciju koja bi usklađivala rad s međusobnim željama", dodao je.

U radu okrugloga stola sudjelovat će i gradišćanski Hrvati Zlatka Geiler, Branko Kornfeind, Johann Mikula, Ivo Szucsich, Štefan Pauer, Martin Ivancsics i Peter Tyran.

Od hrvatskih stručnjaka u radu će, među inima, sudjelovati i Ivan Čizmić, Tomislav Jelić, Alojz Jembrih, Mijo Lončarić i Stjepan Težak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙