FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EIHP domaćin godišnjem skupu Mreže EnR u Zagrebu 16.-17. lipnja

ZAGREB, 15. lipnja 2005. (Hina) - U Zagrebu će se 16. i 17. lipnjaodržati godišnji sastanak 20-ak europskih energetskih agencija iinstituta učlanjenih u Mrežu europskih agencija-EnR (European EnergyNetwork), a domaćin toga skupa bit će Energetski institut Hrvoje Požar(EIHP) koji je član te Mreže od veljače ove godine.
ZAGREB, 15. lipnja 2005. (Hina) - U Zagrebu će se 16. i 17. lipnja održati godišnji sastanak 20-ak europskih energetskih agencija i instituta učlanjenih u Mrežu europskih agencija-EnR (European Energy Network), a domaćin toga skupa bit će Energetski institut Hrvoje Požar (EIHP) koji je član te Mreže od veljače ove godine.

Najavljujući taj skup na današnjoj konferenciji za novinare ravnatelj EIHP-a Goran Granić je napomenuo da se većinom radi o državnim agencijama i institutima iz zemalja Europske unije (EU), koje podupiru rad državnih institucija na području energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Mnoge od njih raspolažu s velikim godišnjim proračunima, a zapošljavaju od 60 do nekoliko tisuća ljudi. Osim u svojim zemljama sudjeluju i u regionalnim i svjetskim energetskim projektima prateći svoje države.

EIHP je, dodao je Granić, uz bugarsku energetsku agenciju EEA jedina članica izvan Europske unije, čemu je pridonio hrvatski status kandidata za pregovore o pridruživanju EU.

Granić je najavio i skoro obilježavanje 11. obljetnice rada EIHP-a, (1. srpnja ove godine), te dao pregled projekata na kojima taj institut radi u Hrvatskoj i regiji.

Međi njima je istaknuo skori početak provedbe projekta mjerenja potencijala vjetra u četiri dalmatinske županije, koji će se financirati iz Cards programa EU-a. Vjeruje kako će to mjerenje pomoći Hrvatskoj da konačno dobije tzv. atlas vjetra, koji je važan za korištenje vjetra, kao obnovljivog izvora energije. U suradnji s Končarom već rade na mjerenju vjetropotencijala na lokaciji u okolici Splita.

Dosta je projekata vezano i za istraživanje plina te plinofikaciju, pri čemu je Granić naveo istraživanje plinskog tržišta na Kosovu, Srbiji te u Crnoj Gori za INA-u, kao i skori početak istraživanja u 30-ak većih gradova na Jadranu o njihovom priključenju na prirodni plin.

Važan dio njihovog rada su i projekti za uštedu toplinske energije te praćenje energetske efikasnosti u tzv. velikim potrošačima (bolnicama, školama, turističkim objektima), kao i u pojedinim tvrtkama.

Granić je istaknuo i njihovo sudjelovanje u kreiranju nove zakonske regulative o energetici, koja, ocjenjuje, otvara novu fazu usklađivanja Hrvatske s međunarodnim standardima.

Za studeni ove godine najavio je pak održavanje 14. foruma Dan energije u Hrvatskoj, čija će glavna tema biti razmatranje energetskih perspektiva u Hrvatskoj, Europi i svijetu.

(Hina) xtam yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙