FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Naftni sektor predvodio rastom cijena europskih dionica

LONDON/FRANKFURT, 17. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u petak su zabilježile nove najviše razine u zadnje trigodine, predvođene naftnim kompanijama uslijed naglog rasta cijenanafte te proizvođačima željeza.
LONDON/FRANKFURT, 17. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u petak su zabilježile nove najviše razine u zadnje tri godine, predvođene naftnim kompanijama uslijed naglog rasta cijena nafte te proizvođačima željeza.

Londonski Ftse indeks do podneva je ojačao 0,8 posto, na 5.084 bodova. Frankfurtski DAX dobio je na vrijednosti 0,63 posto, dosegnuvši 4.608 bodova.

Poticaj jačanju dionica dao je i euro koji je na višemjesečnim najnižim razinama u odnosu na dolar, pri čemu su najviše profitirali izvoznici.

Jačanje cijena nafte, koja je preskočila 57 dolara po barelu, potaknulo je rast cijena dionica naftnih kompanija, koje su kao sektor zabilježile najveće dobitke. Dionice francuskog Totala poskupjele su pritom 1,7 posto, a one Royal Dutcha za 2,1 posto.

Od dobitnika se ističe i sektor proizvodnje čelika nakon što je ABN Amro podigla rejting dionicama Corusa i Arcelora, čije su dionice poskupjele 0,6 i 2,1 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei dobio je na vrijednosti 0,86 posto, dosegnuvši 11.514 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙