FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SCG: Pripadniku "Škorpiona" ponovo 20 godina za zločin na Kosovu

BEOGRAD,17. lipnja(Hina) - Pripadnik nekadašnje postrojbe "Škorpioni",rezervnog sastava MUP-a Srbije, Saša Cvjetan u petak je pred vijećemOkružnog suda u Beogradu, u ponovljenom suđenju, osuđen na 20 godinazatvora zbog ratnog zločina na Kosovu, ubojstva 14 Albanaca iranjavanje petoro djece u Podujevu, 28. ožujka 1999. godine.
BEOGRAD,17. lipnja(Hina) - Pripadnik nekadašnje postrojbe "Škorpioni", rezervnog sastava MUP-a Srbije, Saša Cvjetan u petak je pred vijećem Okružnog suda u Beogradu, u ponovljenom suđenju, osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina na Kosovu, ubojstva 14 Albanaca i ranjavanje petoro djece u Podujevu, 28. ožujka 1999. godine.

Cvjetan je u ožujku prošle godine bio također osuđen na 20 godina zatvora za taj zločin, ali je Vrhovni sud Srbije ukinuo tu presudu, uvažavajući žalbu obrane koja je tvrdila da je Cvjetan svoje priznanje u Okružnom zatvoru u Prokuplju, nakon što je uhićen, dao bez prisutnosti branitelja.

Cvjetan, pripadnik "Škorpiona" 1999. godine, u jednom dvorištu u Podujevu s još nekoliko pripadnika te postrojbe ubio je članove obitelji Bogujevci, Durichi i Lugaliju, među kojima i šestoro djece, od kojih je najmlađe imalo samo godinu dana, a najstarije 15. Teško su ranjeni jednogodišnja Jehona, šestogodišnji Genc, devetogodišnji Lirije, 13-godišnji Fatos i 14-godišnja Saranda Bogujevci. Ranjena djeca, koja žive u Manchesteru i još se oporavljaju od teškog ranjavanja 1999. godine, svjedočeći prošle godine pred Okružnim sudom u Beogradu, prepoznali su Cvjetana kao jednog od vojnika koji je pucao u njih i ubio njihovu majku i rođake.

Osim Cvjetana, za isti zločin je optužen pripadnik "Škorpiona" Dejan Demirović, koji se trenutno nalazi u pritvoru u Kanadi, od koje su pravosudni organi Srbije i Crne Gore zatražili njegovo izručenje.

Demirović je uhićen zajedno s Cvjetanom, u svibnju 1999. godine, ali je istražni sudac Okružnog suda u Prokuplju obustavio istragu i obojicu pustio na slobodu, nakon čega je Demirović pobjegao iz zemlje.

Obrazloženje za tadašnju obustavu istrage protiv njih dvojice, što je kasnije ukinuo Vrhovni sud Srbije, bilo je da je su civili pobijeni zato što je postrojba "u raščišćavanju terena naišla na skupinu ljudi u kojoj se nalazila osoba osumnjičena da je bio terorist".

Na suđenju prošle godine u korist Cvjetana svjedočili su i neki od pripadnika "Škorpiona" koji su nedavno uhićeni, nakon što su prepoznati na snimku egzekucije Srebreničana u Trnovu 1995. godine, prikazanom u sudnici Haaškog suda, u postupku protiv Slobodana Miloševića. Među svjedocima je tad bio i Slobodan Medić zvani Boca, zapovjednik "Škorpiona", postrojbe koja je 1999. godine i formalno stavljena pod zapovjedništvo MUP-a Srbije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙