FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SCG: Uhićeno nekoliko pripadnika "Škorpiona" prepoznatih sa snimke

BEOGRAD,2. lipnja(Hina) - Srbijanske vlasti uhitile su dosad, u akcijikoja je započeta u srijedu, "nekoliko osumnjičenih" za likvidacijuMuslimana kod Srebrenice 1995. godine, identificiranih na osnovusnimke prikazane u srijedu u sudnici Haaškog suda, u postupku protivSlobodana Miloševića, potvrdio je novinarima u Vladi Srbije premijerVojislav Koštunica, nakon susreta s glavnom haaškom tužiteljicomCarlom del Ponte.
BEOGRAD,2. lipnja(Hina) - Srbijanske vlasti uhitile su dosad, u akciji koja je započeta u srijedu, "nekoliko osumnjičenih" za likvidaciju Muslimana kod Srebrenice 1995. godine, identificiranih na osnovu snimke prikazane u srijedu u sudnici Haaškog suda, u postupku protiv Slobodana Miloševića, potvrdio je novinarima u Vladi Srbije premijer Vojislav Koštunica, nakon susreta s glavnom haaškom tužiteljicom Carlom del Ponte.

Beogradski Radio B92 objavio je imena dvojice uhićenih pripadnika postrojbe "Škorpioni" (od, kako se neslužbeno doznaje, ukupno osam). Riječ je o Aleksandru Mediću, bratu zapovjednika te postrojbe Slobodana Medića, te Peri Petraševiću.

Direktorica Fonda za humanitarno pravo u Beogradu Nataša Kandić izjavila je agenciji Beta u četvrtak da su pojedini pripadnici te postrojbe sudjelovali i u zločinima na području Tovarnika, Vukovara i Brčkog. Tijekom rata u Hrvatskoj, kazala je ona agenciji Beta, pripadnici te postrojbe bili su stacionirani u Đeletovcima gdje se nalaze naftna polja, koja su bila i izvor financiranja te postrojbe.

Tijekom 1991. i 1992. godine "Škorpioni" su funkcionirali kao postrojba Državne sigurnosti MUP-a Srbije, a u to vrijeme postojao je i stalni transfer između pripadnika "Škorpiona", Srpske dobrovoljačke garde Željka Ražnatovića Arkana i "Crvenih beretki" tj. Jedinice za specijalne operacije, čiji je zapovjednik bio Milorad Ulemek Legija, danas prvooptuženi za ubojstvo premijera Zorana Đinđića i niz drugih teških kaznenih djela.

Na jednom od ranijih suđenja za ratne zločine, pripadnik "Škorpiona" Saša Cvjetan osuđen je na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina u Podujevu 1999. godine, gdje je ubijeno 14 civila i teško ranjeno još petoro djece. Zapovjednik "Škorpiona" Slobodan Medić svjedočio je na tom suđenju, te tvrdio da pripadnici njegove postrojbe nisu sudjelovali u tom zločinu, već da ih se optužuje "da bi se na nekoga svalila krivnja".

Glasnogovornik Specijalnog tužiteljstva za ratne zločine u Beogradu Bruno Vekarić potvrdio je agenciji Beta da je pretkazneni postupak u "slučaju Srebrenica" u tijeku, te da je on pokrenut prije nego što je snimka pogubljenja šestorice Muslimana kod Srebrenice pokazana u haaškoj sudnici, jer je Specijalno tužiteljstvo do snimke došlo nešto ranije.

Da će taj slučaj biti i tema razgovora s glavnom haaškom tužiteljicom Carlom del Ponte u četvrtak u Beogradu, potvrdio je i njen posljednji beogradski sugovornik, predsjednik Nacionalnog savjeta za suradnju s Haaškim tribunalom Rasim Ljajić.

"Već sam rekao da se u Američkom kongresu priprema jedna vrlo oštra rezolucija povodom događanja u Srebrenici i da država mora hitro i odlučno reagirati. Ne smijemo doći u poziciju da se stalno branimo, moramo ići u susret problemu, priznati da je zločin počinjen, više nema nikakvih dilema, ako su ikada i postojale, da se dogodio strašan zločin u Srebrenici i ovi snimci to potvrđuju na najteži mogući način", kazao je Ljajić uoči susreta s glavnom haaškom tužiteljicom Radiju B92.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙