FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Snimka zločina iz Srebrenice postojala u videoteci u Šidu

BEOGRAD,4. lipnja 2005.(Hina) - Snimka ubojstva šest civila izSrebrenice od kojih su četvorica bila maloljetna 1995. godine, a štosu počinili pripadnici postrojbe "Škorpioni", mogla se posuditi uvideo-klubu u Šidu, piše beogradski dnevnik "Blic" od subote.
BEOGRAD,4. lipnja 2005.(Hina) - Snimka ubojstva šest civila iz Srebrenice od kojih su četvorica bila maloljetna 1995. godine, a što su počinili pripadnici postrojbe "Škorpioni", mogla se posuditi u video-klubu u Šidu, piše beogradski dnevnik "Blic" od subote.

List dodaje da su upravo u Šidu proteklih godina živjeli pripadnici te postrojbe koja je bila pod konrolom Službe državne sigurnosti MUP-a Srbije.

"Mnogi u Šidu su mislili da je na kaseti izigravanje junaka na ratištu. 'Škorpioni' su bili osioni u vrijeme rata i mnogi su mještani osjetili njihove šake", piše list opširno izvještavajući o ovotjednom uhićenju pripadnika te postrojbe

Prema "Blicu", snimku iz videoteke mogao je posuditi tek ograničen broj ljudi bliskih nekadašnjim pripadnicima postrojbe.

Glavni čovjek za vezu "Škorpiona" i Službe državne sigurnosti, na čijem je čelu tad bio Jovica Stanišić, također haaški optuženik, bio je pripadnik MUP-a Srbije Milan Milovanović, zvani Mrgud, piše dalje list.

Mrugd je prošle godine svjedočio u postupku protiv Slobodana Miloševića, dodaje beogradski list i za nedjelju najavljuje opširan razgovor s Jovanom Mirilom, čovjekom kojemu su "Škorpioni" prijetili jer je kaseta dospjela u ruke Haaškog tužiteljstva i Specijalnog tužiteljstva za ratne zločine u Beogradu.

Kaseta je poslužila kao osnova za pokretanje postupka protiv sedmorice pripadnika "Škorpiona", od kojih su četvorica uhićena.

Beogradski dnevni listovi u subotu su identificirali i pravoslavnog svećenika koji je blagosiljao "ratnike" prije njihova odlaska u Bosnu i Hercegovinu 1995. godine.

Na snimci se čuju riječi: "Daj vjernoj vojsci tvojoj da bude na savlađivanje neprijateljskog naroda", koje je izgovorio otac Gavrilo, starješina manastira u Privinoj Glavi, istoimenome selu desetak kilometara od Šida.

Taj je svećenik rođen kao Vidosav Marić 1950. u srijemskome selu Višnjićevu.

MUP Srbije je zasada uhitio četvoricu od sedmorice dosad osumnjičenih za zločin nad Srebreničanima o kojima svjedoči snimka prikazana u Haaškom sudu u postupku protiv Slobodana Miloševića.

Videosnimka je kasnije bila prikazana i na srbijanskim televizijama.

Beogradski mediji prenose da je većina uhićenih živjela do reintegracije istočne Slavonije u Banovcima pokraj Vinkovaca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙