FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježena 240. obljetnica organiziranog šumarstva u Hrvatskoj

KARLOVAC, 17. lipnja 2005. (Hina) - Svečanom, 109. skupštinom Hrvatskogšumarskog društva i savjetovanjem "Srednjoškolska i visokoškolskašumarska nastava" obilježena je danas u Gradskom kazalištu Zorin dom uKarlovcu 240. obljetnica organiziranog šumarstva u Hrvatskoj te 145godina šumarske nastave u Hrvatskoj.
KARLOVAC, 17. lipnja 2005. (Hina) - Svečanom, 109. skupštinom Hrvatskog šumarskog društva i savjetovanjem "Srednjoškolska i visokoškolska šumarska nastava" obilježena je danas u Gradskom kazalištu Zorin dom u Karlovcu 240. obljetnica organiziranog šumarstva u Hrvatskoj te 145 godina šumarske nastave u Hrvatskoj.

"Početkom organiziranog šumarstva u Hrvatskoj smatra se osnivanje šumarija u Krasnom, Oštarijama i na Petrovoj gori u karlovačkom generalatu 1765. godine, a iste je godine J.C.Franzoni sastavio "Šumski red i instrukcije za šumare", rekao je danas Zoran Sabljarić, voditelj Uprave šuma podružnice Karlovac.

Na skupštini je danas osnovana Sekcija HŠD-a za biomasu, a za predsjednika sekcije izabran je Josip Dundović.

Dundović je zajedno s članom Predsjedništva Austrijske udruge za biomasu Winfredom Ebertom predstavio mogućnosti unaprjeđenja iskoristivosti šumske biomase kao toplinskog energenta i energenta za proizvodnju električne energije, tzv. "zelene struje".

Plan je danas osnovane Sekcije za biomasu da se u sklopu svih 16 podružnica Hrvatskih šuma sagradi po jedna termoelektrana snage jednog megavata. To bi bio poticaj da se u Hrvatskoj upotreba drveta kao energenta sa sadašnjih 4,5 posto ubuduće poveća na 22 posto. Značaj toga tim je veći kada se zna da je biomasa obnovljivi, ekološki prihvatljivi izvor energije, rekao je Dundović.

Današnje aktivnosti središnji su dio Dana hrvatskih šumarstva koji se od 11. do 18. lipnja održavaju u Karlovcu i na Petrovoj gori s brojnim aktivnostima. Sutra će, uz šumarsku izložbu, biti održano veliko natjecanje šumarskih radnika iz svih 16 podružnica Hrvatskih šuma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙