FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka: bivši predsjednik SPD bit će nositelj liste novog lijevo orijentiranog saveza

BERLIN, 10. lipnja 2005. (Hina) - Bivši predsjednik Socijaldemokratskestranke Njemačke (SPD) i nekadašnji socijaldemokratski kandidat zakancelara Oskar Lafontaine najavio je povratak na političku scenu teizlazak na najavljene prijevremenene parlamentarne izbore u rujnu kaojedan od nositelja zajedničke liste novoosnovane stranke nekadašnjihčlanova SPD-a Izborne inicijative za socijalnu pravdu (WASG) teistočnonjemačke Stranke demokratskog socijalizma (PDS), priopćeno je upetak u Berlinu nakon sastanka vodstva dviju stranaka.
BERLIN, 10. lipnja 2005. (Hina) - Bivši predsjednik Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) i nekadašnji socijaldemokratski kandidat za kancelara Oskar Lafontaine najavio je povratak na političku scenu te izlazak na najavljene prijevremenene parlamentarne izbore u rujnu kao jedan od nositelja zajedničke liste novoosnovane stranke nekadašnjih članova SPD-a Izborne inicijative za socijalnu pravdu (WASG) te istočnonjemačke Stranke demokratskog socijalizma (PDS), priopćeno je u petak u Berlinu nakon sastanka vodstva dviju stranaka.

"Naši izgledi su u ovom jedinstvenom povijesnom trenutku prilično dobri", izjavio je Lafontaine te najavio da novi lijevo orijentirani savez stranaka želi zaustaviti "raspad socijalne" države koju od 1998. provodi savezna vlada Gerharda Schroedera. Lafontaine, koji je u proljeće 1999. nekoliko mjeseci nakon dolaska SPD-a i Zelenih na vlast, zbog neslaganja s politikom Gerharda Schroedera odstupio s mjesta ministra financija i predsjednika SPD-a, vjeruje da će WASG i PDS na prijevremenim izborima postati treća politička sila u zemlji.

Glavni kandidat PDS, koja je nakon pada zida naslijedila Socijalističku stranku jedinstva (SED) bivšu državnu partiju DDR-a, Gregor Gysi je objasnio da će se njegova stranka više usredotočiti na birače na istoku zemlje dok će WASG to isto učiniti na zapadu.

Prema najnovijim istraživanjima javnog mišljenja zajednička lista PDS-a i WASG-a mogla bi osvojiti i do 18 posto glasova te time s trećeg mjesta istisnuti tradicionalno "treće" stranke Liberale iz FDP-a i Zelene.

WASG je nastao nakon odcjepljenja jednog dijela lijevog krila SPD-a koji je bio nezadovoljan politikom kraćenja socijalnih povlastica koju, po njihovom mišljenju, provodi socijaldemokratsko - zelena vlada Gerharda Schroedera.

Gerhard Schroeder i SPD najavili su nakon gubitka izbora u saveznoj pokrajini Sjeverna Rajna - Vestfalija krajem svibnja raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora koji će se najvjerojatnije održati 18. rujna ove godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙