FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Svjetski dan okoliša ruski stručnjaci osnivaju stranku Zelenih

MOSKVA, 5. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Nekoliko uglednih ruskihstručnjaka za okoliš odlučilo je ujediniti napore i osnovati stranku sprivremenim nazivom Zelena Rusija, za koju tvrde da bi mogla postatiutjecajna politička snaga do parlamentarnih izbora 2007., izvijestilaje državna televizija Rossija.
MOSKVA, 5. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Nekoliko uglednih ruskih stručnjaka za okoliš odlučilo je ujediniti napore i osnovati stranku s privremenim nazivom Zelena Rusija, za koju tvrde da bi mogla postati utjecajna politička snaga do parlamentarnih izbora 2007., izvijestila je državna televizija Rossija.

Stranku su odlučili osnovati u nedjelju kada se slavi Svjetski dan okoliša a okupili su se u Koroljevu nedaleko do Moskve, gdje se se okupili kako bi raspravljali o statutu i o izboru čelništva nove stranke.

Aleksej Jablokov, poznati aktivist za nuklearnu sigurnost i bivši savjetnik prvog ruskog predsjednika Borisa Jeljcina u 90-ima, rekao je da je kandidat za predsjednika stranke.

Jablokov, koji je sudjelovao i u kampanjama za zaštitu ljudskih prava, izrazio je nadu da će se njegovoj stranci pridružiti i druge ekološke stranke i tako stvoriti utjecajnu oporbenu skupinu u donjem domu parlamenta (Duma), nakon sljedećih parlamentarnih izbora.

Među drugim istaknutim članovima nove stranke je i bivši mornarički časnik Aleksandar Nikitin koji je 1996. bio uhićen jer je pripremao izvješće za norveške zaštitare prirode o sigurnosnim problemima na ruskim nuklearnim brodovima. Na slobodu je pušten 2000.

Prema novome zakonu, politička stranka može ući u Dumu ako dobije najmanje 7 posto glasova, dok je ranije bilo potrebno 5 posto. Da bi sudjelovala na izborima mora imati 50.000 članova, pet puta više nego prije.

U ruskoj Dumi trenutačno većinu ima prokremaljska stranka Ujedinjena Rusija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙