FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pet sindikata osnovalo novu udrugu

WASHINGTON,16. lipnja 2005.(Hina) - Nastojeći obnoviti sve slabijiutjecaj radničkog pokreta u Americi, pet velikih američkih sindikataosnovalo je novu udrugu jer nisu bili zadovoljni smjerom u kojem ihvodi moćni savez AFL-CIO.
WASHINGTON,16. lipnja 2005.(Hina) - Nastojeći obnoviti sve slabiji utjecaj radničkog pokreta u Americi, pet velikih američkih sindikata osnovalo je novu udrugu jer nisu bili zadovoljni smjerom u kojem ih vodi moćni savez AFL-CIO.

Osnutak nove udruge mnogi vide kao početak raskola 50 godina starog saveza AFL-CIO, u kojem je 57 sindikata, a već desetljećima gubi članstvo i utjecaj.

Sindikati su osnovali Udrugu promjena za pobjedu i obećavaju da će se snažnije boriti za radnička prava.

Skupina okuplja oko pet milijuna američkih radnika, što je oko 35 posto od 13 milijuna članova, koliko ima AFL-CIO.

Nova udruga uključuje neke najuspješnije sindikate, među kojima je i sindikat vozača kamiona Teamsters, te sindikate radnika u uslužnim djelatnostima i u proizvodnji hrane.

"Naš je cilj povećati utjecaj nekoliko desetaka milijuna američkih radnika koji se svakodnevno bore kako bi povezali kraj s krajem i čiji je glas ušutkan golemom snagom velikih svjetskih korporacija i njihovih predstavnika u Washingtonu", ističe se u priopćenju nove sindikalne udruge.

Sindikati u Sjedinjenim Državama okupljaju samo oko 12 posto američkih radnika, prema podacima američke Vlade za 2004., a prije 50 godina okupljali su više od trećine radnika. U privatnom sektoru postotak sindikalno organiziranih radnika još je manji - ispod osam posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙