FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Za 14. lipnja zakazano prvo stupanje pred ICTY Rebića i Marijačića

DEN HAAG/ZAGREB,31. svibnja(Hina) - Haški sud (ICTY) naložio je glavnomuredniku "Hrvatskog lista" Ivici Marijačiću i bivšem načelniku SIS-aMarkici Rebiću, optuženim za nepoštivanje suda, da 14. lipnja stupepred Sud kako bi se izjasnili o krivnji, objavio je u utorakglasnogovornik ICTY-a.
DEN HAAG/ZAGREB,31. svibnja(Hina) - Haški sud (ICTY) naložio je glavnom uredniku "Hrvatskog lista" Ivici Marijačiću i bivšem načelniku SIS-a Markici Rebiću, optuženim za nepoštivanje suda, da 14. lipnja stupe pred Sud kako bi se izjasnili o krivnji, objavio je u utorak glasnogovornik ICTY-a.

"Krajem prošloga tjedna, predmetni sudac O-Gon Kwon izdao je nalog da se Ivica Marijačić i Markica Rebić pojave pred njim kako bi se izjasnili o krivnji prema optužbi za nepoštivanje suda", kazao je glasnogovornik Jim Landale na tjednom brifingu za novinare.

Nakon prvog pojavljivanje dvojice optuženih, bit će održana statusna konferencija na kojoj će se raspravljati o pripremama za suđenje, dodao je Landale.

Sudac Kwon u svom nalogu, među ostalim, navodi da "vlasti Republike Hrvatske trebaju obavijestiti Marijačića i Rebića o njihovoj zakonskoj obvezi da se predaju pod jurisdikciju ICTY-a i da budu prisutni u Haagu kako bi im se sudilo za nepoštivanja suda u vremenu koje odredi raspravno vijeće".

Marijačića i Rebića, "vlasti RH također trebaju obavijestiti da će, ukoliko se na pojave na sudu, raspravno vijeće naložiti njihovo uhićenje i prebacivanje u Haag", dodaje se u nalogu.

Haška optužnica protiv Marijačića i Rebića potvrđena je 26. travnja 2005. Tereti ih se u jednoj točki za nepoštivanje suda zbog toga što su 18. studenoga 2004. u "Hrvatskom listu" objavili idenitet zaštićenog svjedoka i transkript njegovog iskaza sa zatvorene sjednice na suđenju Tihomiru Blaškiću 19. prosinca 1997.

Istoga dana ICTY je objavio i optužnicu za nepoštivanje suda protiv Stjepana Šešelja kao izdavača i Domagoja Margetića kao glavnog urednika lista "Hrvatsko slovo", zbog objave identiteta i izvadaka transkripta iskaza drugog zaštićenog svjedoka sa suđenja Blaškiću danog 16. ožujka 1998. Tekst je objavljen 26. studenog 2004. godine.

Prema pravilu 77. Pravilnika o postupku i dokazima ICTY-a, za djelo nepoštivanja suda predviđena je kazna do sedam godina zatvora i novčana kazna do 100.000 eura ili kombinacija tih kazni.

U dosadašnja dva presuđena slučaja izrečena je kazna od četiri mjeseca zatvora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙