FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Marijačić i Rebić doputovali u Den Haag

DEN HAAG, 13. lipnja 2005. (Hina) - Glavni urednik "Hrvatskog lista"Ivica Marijačić i suradnik lista Markica Rebić, bivši čelnikvojno-obavještajne službe, doputovali su u ponedjeljak u pratnjisvojih odvjetnika u Den Haag gdje će se sutra pojaviti pred Haškimsudom (ICTY) kako bi se izjasnili o krivnji prema optužbi zanepoštivanje suda, podignutoj zbog objavljivanja identiteta itranskripta zaštićenog svjedoka sa suđenja Tihomiru Blaškiću u"Hrvatskom listu" u studenom prošle godine.
DEN HAAG, 13. lipnja 2005. (Hina) - Glavni urednik "Hrvatskog lista" Ivica Marijačić i suradnik lista Markica Rebić, bivši čelnik vojno-obavještajne službe, doputovali su u ponedjeljak u pratnji svojih odvjetnika u Den Haag gdje će se sutra pojaviti pred Haškim sudom (ICTY) kako bi se izjasnili o krivnji prema optužbi za nepoštivanje suda, podignutoj zbog objavljivanja identiteta i transkripta zaštićenog svjedoka sa suđenja Tihomiru Blaškiću u "Hrvatskom listu" u studenom prošle godine.

U Den Haag su doputovali i odvjetnici Krešimir Krsnik i Veljko Miljević, branitelji Markice Rebića, te Marin Ivanović koji će zastupati Marijačića.

Odvjetnici i optuženi zajedno su odsjeli u hotelu Dorint, smještenom nasuprot međunarodnog kaznenog suda, iz kojeg će zajedno doći i na sjednicu koja je zakazana za 10 sati ujutro.

Rebić i Marijačić su ponovili kako će se izjasniti da nisu krivi za optužbe, a odvjetnici Krsnik i Ivanović najavili su da će podnijeti prigovore na optužnicu u kojima traže njezino odbacivanje zbog nenadležnosti suda, i drugih proceduralnih nedostataka.

"Marijačić će se sutra očitovati da nije kriv, nakon čega će uslijediti procedura predviđena Pravilnikom ICTY-a", izjavio je Ivanović.

Odvjetnik Krsnik, koji jedini od trojice odvjetnika ima iskustvo zastupanja pred Haškim sudom, u razgovoru s novinarima je izrazio uvjerenost u uspješnu obranu dvojice optuženih, te u mogućnost da sudsko vijeće odbaci optužnicu već na temelju prigovora obrane.

Nakon izjašnjavanja o krivnji zakazana je statusna konferencija u predmetu, na kojoj će se, prema riječima glasnogovornika ICTY-a Jima Landalea, raspravljati o idućim potezima koji se očekuju od optužbe i obrane u postupku, a moguće je i okvirno utvrđivanje termina suđenja.

Marijačić i Rebić optuženi su zbog objave svjedočenja nizozemskog časnika SFOR-a o neuspješnu pokušaju bosanskog Hrvata Miroslava Brale - Cicka da se preda SFOR-u BiH 1997. nakon što je saznao da je optužen od ICTY-a.

U utorak bi se pred Haškim sudom trebali pojaviti i Stjepan Šešelj i Domagoj Margetić, direktor i bivši glavni urednik "Hrvatskog slova" optuženi za nepoštivanje suda zbog objavljivanje iskaza i identiteta drugog zaštićenog svjedoka sa suđenja Tihomiru Blaškiću u svom listu. Riječ je o iskazu sadašnjeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića koji je 16. ožujka 1998. svjedočio na zatvorenoj sjednici na suđenju Blaškiću.

Šešelj i Margetić su sudski poziv primili samo pet dana uoči zakazanog termina prvog pojavljivanja, pa je s njihovim odlaskom u Den Haag bilo teškoća i neizvjesnosti. Šešeljev odvjetnik Željko Olujić potvrdio je za Hinu da su obojica kupili zrakoplovnu kartu za let iz Zagreba sutra ujutro, te da bi trebali stići na vrijeme na sjednicu zakazanu u 14:15 sati.

Margetićev odvjetnik Željko Dumančić za Hinu je kazao da očekuje kako će njegovom klijentu biti tijekom poslijepodneva preko Ministarstva pravosuđa vraćena putovnica koja mu je oduzeta još od 2002. godine zbog objavljivanja nekih drugih tajnih dokumenata u "Hrvatskom slovu".

On je isto tako kazao da je razgovarao s tajništvom Haškog suda o Margetićevom problemu nedostatka novca za putovanje, te da mu je tajništvo obećalo da će mu refundirati novac za put do Den Haaga.

Izvatci iz transkripta Mesićeva iskaza objavljeni su i u drugim hrvatskim medijima te na internetu, a istražitelji Tužiteljstva koji vode istragu o tome ovoga će tjedna u Zagrebu obaviti razgovore s osobama osumnjičenim da su odgovorni za objavljivanje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙