FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rebić i Marijačić potvrdili da će 14. lipnja stupiti pred ICTY

ZAGREB,31. svibnja 2005.(Hina) - Glavni urednik "Hrvatskog lista" IvicaMarijačić i bivši načelnik SIS-a Markica Rebić, ispunit će nalogHaškog suda i pojaviti se pred sudom 14. lipnja kako bi se izjasnili okrivnji prema optužbi za nepoštivanje suda, rekli su u utorak.
ZAGREB,31. svibnja 2005.(Hina) - Glavni urednik "Hrvatskog lista" Ivica Marijačić i bivši načelnik SIS-a Markica Rebić, ispunit će nalog Haškog suda i pojaviti se pred sudom 14. lipnja kako bi se izjasnili o krivnji prema optužbi za nepoštivanje suda, rekli su u utorak.

Haški sud (ICTY) danas je objavio nalog suca O-Gon Kwona kojim se prvo stupanje pred sud Marijačića i Rebića, radi izjašnjavanja o krivnji, zakazuje za 14. lipnja.

Markica Rebić, bivši savjetnik predsjednika RH za nacionalnu sigurnost, izjavio je u telefonskom razgovoru da će se odazvati pozivu ICTY-a.

"Jedino ako mi premijer Ivo Sanader i ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt ne zabrane da idem gore, ja ću otići", kazao je Rebić.

Na pitanje kako će s izjasniti o krivnji, rekao je "normalno da ću se izjasniti da nisam kriv".

Ivica Marijačić također je u telefonskom razgovoru potvrdio da će se 14. lipnja pojaviti pred sucem Kwonom te da će se izjasniti da nije kriv.

Rebićev odvjetnik Veljko Miljević kazao je kako je odluka njegova klijenta da se odazove pozivu Haaga "znak poštivanja pravnog poretka Republike Hrvatske i znak uljuđenog ponašanja".

Najavio je da će obrana dokazati da Rebić nije kriv prema optužbi.

Marijačićev odvjetnik Marin Ivanović nije bio dostupan za komentar.

Ministarstvo pravosuđa dobilo je najavu Tajništva ICTY-a da će primiti dokumentaciju o Marijačiću i Rebiću koje će u srijedu proslijediti Županijskim sudovima u Zagrebu i Zadru a oni će ih uručiti optuženima, potvrdio je pomoćnik ministrice Jakša Muljačić, zadužen za suradnju s ICTY-em.

Procedura je što se države tiče vrlo jednostavna, predviđena propisima o pravnoj pomoći, dodao je Muljačić.

Sudac Kwon u svom nalogu, među ostalim, navodi da "vlasti Republike Hrvatske trebaju obavijestiti Marijačića i Rebića o njihovoj zakonskoj obvezi da se predaju pod jurisdikciju ICTY-a i da budu prisutni u Haagu kako bi im se sudilo za nepoštivanja suda u vremenu koje odredi raspravno vijeće".

Marijačića i Rebića, "vlasti RH također trebaju obavijestiti da će, ako se na pojave na sudu, raspravno vijeće naložiti njihovo uhićenje i prebacivanje u Haag", dodaje se u nalogu.

Haška optužnica protiv Marijačića i Rebića potvrđena je 26. travnja 2005. Tereti ih se u jednoj točki za nepoštivanje suda zbog toga što su 18. studenoga 2004. u "Hrvatskom listu" objavili idenitet zaštićenog svjedoka i transkript njegova iskaza sa zatvorene sjednice na suđenju Tihomiru Blaškiću 19. prosinca 1997.

Istoga dana ICTY je objavio i optužnicu za nepoštivanje suda protiv Stjepana Šešelja kao izdavača i Domagoja Margetića kao glavnog urednika lista "Hrvatsko slovo", zbog objave identiteta i izvadaka transkripta iskaza drugog zaštićenog svjedoka sa suđenja Blaškiću danog 16. ožujka 1998. Tekst je objavljen 26. studenog 2004.

Prema pravilu 77. Pravilnika o postupku i dokazima ICTY-a, za djelo nepoštivanja suda predviđena je kazna do sedam godina zatvora i novčana kazna do 100.000 eura ili kombinacija tih kazni.

U dosadašnja dva presuđena slučaja za nepoštivanje ICTY-a izrečena je kazna od četiri mjeseca zatvora, dok je jedinom slučaju protiv novinara - predmetu Duška Kneževića iz Crne Gore optužnica povučena nakon što je u svom listu "Dan" objavio ispriku zbog nepoštivanja Haškog suda. Zaštićeni svjedok čiji je idenitet objavljen u "Danu" u pisanoj se izjavi suglasio s obustavom postupka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙