FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Marijačić i Rebić se izjasnili da nisu krivi za nepoštivanje suda

DEN HAAG, 14. lipnja 2005. (Hina) - Glavni urednik zadarskog tjednika"Hrvatski list" Ivica Marijačić i suradnik lista Markica Rebić, bivšičelnik vojno-obavještajne službe, u utorak su se na prvompojavljivanju pred Haškim sudom (ICTY) izjasnili da nisu krivi premaoptužbi za nepoštivanje suda, podignutoj jer su u studenom 2004. u"Hrvatskom listu" objavili identitet i iskaz zaštićenog svjedoka sazatvorene sjednice suđenja Tihomiru Blaškiću u prosincu 1997.
DEN HAAG, 14. lipnja 2005. (Hina) - Glavni urednik zadarskog tjednika "Hrvatski list" Ivica Marijačić i suradnik lista Markica Rebić, bivši čelnik vojno-obavještajne službe, u utorak su se na prvom pojavljivanju pred Haškim sudom (ICTY) izjasnili da nisu krivi prema optužbi za nepoštivanje suda, podignutoj jer su u studenom 2004. u "Hrvatskom listu" objavili identitet i iskaz zaštićenog svjedoka sa zatvorene sjednice suđenja Tihomiru Blaškiću u prosincu 1997.

"Ne, poštovani sude, nisam kriv", rekao je Marijačić nakon što je sudac O-Gon Kwon od njega zatražio da se izjasni o krivnji.

"Časni sude, nisam kriv", odgovorio je Rebić na isto pitanje.

Optužnica, potvrđena 26. veljače ove godine, Marijačića i Rebića u jednoj točki tereti za nepoštivanje suda prema Pravilu 77. ICTY-a, kojim je za to djelo zapriječena kazna do sedam godina zatvora, 100.000 eura ili kombinacija tih kazni.

Markica Rebić (54), bivši predsjednikov savjetnik za nacionalnu sigurnost, je optužen da je Marijačiću (48) otkrio identitet zaštićenog svjedoka, predao mu kopije izjave svjedoka Tužiteljstvu i transkript njegova iskaza sa zatvorene sjednice suđenja Blaškiću 19. prosinca 1997.

"Hrvatski list" je 18. studenoga objavio članak pod naslovom "Svjetski ekskluziv - Prvi u svijetu objavljujemo TAJNI DOKUMENT koji pokazuje zavjeru Carle del Ponte protiv Hrvatske". Inkriminirani članak pokazuje da su Marijačić i Rebić otkrili identitet zaštićenog svjedoka i njegov zaštićeni svjedoka i njegov zaštićeni iskaz znajući da krše odredbe ICTY-a, navodi se u optužnici.

Marijačićev branitelj Marin Ivanović i Rebićev branitelj Krešimir Krsnik najavili su podnošenje zahtjeva za odbacivanje optužnice jer nije podignuta u skladu s pravilima ICTY-a.

Tužitelj David Eckerson kazao je kako istraga još uvijek traje, zbog nekih prijašnjih incidenata, te najavio mogućnost dodatnog optuživanja u ovom predmetu.

Nakon izjašnjavanja o krivnji održana je statusna konferencija s ciljem osiguranja suradnje dviju strana i ekspeditivnih priprema za suđenje.

Poslijepodne će se pred Haškim sudom o krivnji izjasniti i dva druga hrvatska optuženika za nepoštivanje suda, Stjepan Šešelj i Domagoj Margetić, direktor i bivši glavni urednik lista Hrvatsko slovo, optuženi zbog objavljivanja identiteta i iskaza drugog zaštićenog svjedoka sa suđenja Blaškiću.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙