FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Den Haag: Odvjetnici Rebića i Marjiačića uvjereni da do suđenja neće doći

DEN HAAG, 14. lipnja 2005. (Hina) - Odvjetnici Markice Rebića i Ivice Marijačića, koji su se u utorak pred Haškim sudom (ICTY) izjasnili danisu krivi prema optužbi za nepoštivanje suda, izjavili su nakonizlaska iz sudnice kako su uvjereni da će sud prihvatiti njihovezahtjeve za odbacivanje optužnice te da do suđenje neće ni doći.
DEN HAAG, 14. lipnja 2005. (Hina) - Odvjetnici Markice Rebića i Ivice Marijačića, koji su se u utorak pred Haškim sudom (ICTY) izjasnili da nisu krivi prema optužbi za nepoštivanje suda, izjavili su nakon izlaska iz sudnice kako su uvjereni da će sud prihvatiti njihove zahtjeve za odbacivanje optužnice te da do suđenje neće ni doći.

"Tražimo odbacivanje optužnice jer smatramo da Marijačiću nije izdan nikakav nalog koji bi ga obvezivao. On nije mogao prekršiti nalog izdan na tajnoj sjednici jer nikada nije ni upoznat s njim. Mislimo da će sud prihvatiti to stajalište obrane i potpuno smo uvjereni da će sud odbaciti optužnicu", izjavio je nakon sjednice odvjetnik Marin Ivanović.

Isti optimizam iskazao je i Rebićev branitelj Krešimir Krsnik.

"Tvrdimo da je Tužiteljstvo prekoračilo svoje ovlasti no obrana će se tome suprotstaviti jer bi se desio vrlo opasan presedan. Ne može se velom šutnje svim novinarima svijeta zabraniti da objavljuju ono što su saznali iz druge ruke od svojih izvora. Uvjereni smo da do ovog suđenja neće ni doći", izjavio je Krsnik.

Optuženi Markica Rabić i Ivica Marijačić bili su zadovoljni nastupom svojih odvjetnika u sudnici, i u razgovoru s novinarima su rekli da vjeruju u uspješan ishod svog premeta, no na preporuku odvjetnika suzdržali su se od daljnjih izjava.

Nakon izjašnjavanja o krivnji održana je i statusna konferencija u predmetu na kojoj su Marijačićev branitelj Marin Ivanović i Rebićev branitelj Krešimir Krsnik najavili da će danas podnijeti zahtjeve za odbacivanje optužnice zbog nenadležnosti suda, nepostojanja sudskog naloga koji je prekršen i nepodobnosti optužnice za suđenje.

Tužitelj David Eckerson kazao je kako istraga još uvijek traje, zbog nekih prijašnjih incidenata, te da je moguće dodatno optuživanje u predmetu. Na pitanje suca O Gon Kwona, u kojem roku optužba može obznaniti optužne materijale i kada može početi suđenje, Eckerson je odgovorio da to mogu učiniti kroz 30 dana te da optužbe želi da suđenje počne što prije.

Branitelji Ivanović i Krsnik kazali su kako prvo treba riješiti "prejudicijalno pitanje" hoće li uopće biti suđenja, a ukoliko ga bude, različito su odgovorili o spremnosti za suđenje. Dok je Ivanović kazao kako je Marijačićeva obrana spremna za suđenje odmah, Krsnik je ustvrdio kako će u tom slučaju trebati "ozbiljne pripreme" te da bi suđenje moglo početi krajem godine.

Kada je riječ o broju svjedoka koje bi pozvali na suđenje, tužitelj je rekao da se radi o najviše pet svjedoka, jer "nema spora oko činjenica, samo oko pravnih pitanja", dok su branitelji kazali da će broj njihovih svjedoka zavisiti od optužbe.

Krsnik je na sjednici kazao kako u Hrvatskoj postoji "velika uznemirenost" zbog optužnica protiv novinara, čime se zadire u slobodu medija, te tražio od tužitelja da objasne kakve tajne istrage i dalje vode protiv hrvatskih novinara. Eckerson je odbio odgovoriti na to pitanje, rekavši da oni nikada ne komentiraju istrage koje još traju.

Marin Ivanović je u izjavi novinarima istaknuo kako je optužnica, prepuna faktografskih grešaka, kao što su da list izlazi u Zagrebu, da je objavljen transkript i drugo. Dodao je kako na slabost argumenata tužitelja ukazuje i današnji pokušaj u sudnici da se "Hrvatski list" optuži za objavu inkriminiranog materijala na svojim web stranicama, iako list uopće nema svoje web stranice.

Na pitanje je li, s obzirom na istrage koje se još vode, ovaj predmet samo put da se dođe do onih koji su davali dokumente novinarima, odgovorio je neodređeno.

"Definitivno nalog može prekršiti samo onaj kome je nalog izdan. Onaj tko nije bio u sudnici i nije mu poznat nalog, ne može ga prekršiti. U tom smislu bi vaša teza imala podlogu, no to je stvar daljnjih istraga",

Na upit hoće li se obrana, ako ipak dođe do suđenja, bazirati na Marijačićevu nepoznavanju pravila ICTY-a o zaštiti svjedoka, Ivanović je odgovorio negativno navodeći da se "ne radi o neznanju pravila ICTY-a, već neznanju da postoji nalog koji bi ga obvezivao".

Optužnica potvrđena 26. veljače ove godine, Marijačića i Rebića u jednoj točki tereti za nepoštivanje suda prema Pravilu 77. ICTY-a, kojim je za to djelo zaprijećena kazna do sedam godina zatvora, 100.000 eura ili kombinacija tih kazni.

Markica Rebić (54), bivši predsjednikov savjetnik za nacionalnu sigurnost, optužen je da je Marijačiću (48) otkrio identitet zaštićenog svjedoka, predao mu kopije izjave svjedoka Tužiteljstvu i transkript njegova iskaza sa zatvorene sjednice suđenja Blaškiću 19. prosinca 1997.

"Hrvatski list" je 18. studenoga 2004. objavio članak pod naslovom "Svjetski ekskluziv - Prvi u svijetu objavljujemo TAJNI DOKUMENT koji pokazuje zavjeru Carle del Ponte protiv Hrvatske". Inkriminirani članak pokazuje da su Marijačić i Rebić otkrili identitet zaštićenog svjedoka i njegov zaštićeni iskaz znajući da krše odredbe ICTY-a, navodi se u optužnici.

Poslijepodne će se pred Haškim sudom o krivnji izjasniti i dva druga hrvatska optuženika za nepoštivanje suda, Stjepan Šešelj i Domagoj Margetić, direktor i bivši glavni urednik lista Hrvatsko slovo, optuženi zbog objavljivanja identiteta i iskaza drugog zaštićenog svjedoka sa suđenja Blaškiću.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙