FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Australci proizveli krvne stavnice iz ljudskih matičnih stanica

MELBOURNE, 16. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Australski znanstveniciotkrili su način proizvodnje krvnih stanica iz ljudskih matičnihstanica, što bi u konačnici moglo dovesti do proizvodnje sigurnihkrvnih stanica za transfuzije i transplantaciju organa.
MELBOURNE, 16. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Australski znanstvenici otkrili su način proizvodnje krvnih stanica iz ljudskih matičnih stanica, što bi u konačnici moglo dovesti do proizvodnje sigurnih krvnih stanica za transfuzije i transplantaciju organa.

Sintetički proizvedene krvne stanice mogle bi, teoretski, isključiti opasnost od zaraze kontaminiranom krvlju putem transfuzija.

Znanstvenici, međutim, upozoravaju da će proteći godine do se ne dođe do faze u kojoj će se krvne stanice proizvoditi u dovoljnim količinama da se obavljaju transfuzije.

"Bilo bi krasno kad bi to otvorilo mogućnost za buduću proizvodnju velikih količina krvnih stanica u kontroliranom okružju a koje bi se koristile za liječenje oboljelih", rekao je voditelj istraživanja Andrew Elefanty sa sveučilišta Monash u Melbourneu.

Znanstvenici su uspjeli ljudske matične embrionalne stanice pretvoriti u crvene i bijele krvne stanice. Pritom su se koristili sustavom koji više krvnih stanica proizvodi brže i i sigurnije i s manje životinjskih sastojaka nego li su to učinili drugi.

Životinjske sastojke zasad nisu uspjeli potpuno isključiti ali planiraju, kada to bude dostupno, zamijeniti ih sintetičkim nadomjescima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙