FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 15. lipnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.
ZAGREB, 15. lipnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.

ZAGREB - Ravnatelj hrvatskog Caritasa Ivan Milovčić izrazio je iskreno žaljenje za sve osobe, "osobito za svu našu djecu koja trpe nasilje i nepravdu". Ravnateljica zagrebačkog Caritasa Jelena Brajša i bivši državni tajnik za socijalu Nino Žganec odbacili su danas optužbe da su sudjelovali u zataškavanju seksualnog zlostavljanja maloljetnog štićenika Caritasova Doma za nezbrinutu djecu u Brezovici. Zagrebačka policija je najavila da će u nastavku istrage o navodnom zlostavljanju u Brezovici saslušati i njih dvoje. Zbog sumnje da je od 1995.-1999. seksualno zlostavljao mentalno retardiranog maloljetnika jučer je uhićen i pritvoren 52-godišnji bivši domar Caritasova doma u Brezovici. On se danas pred istražnim sucem branio šutnjom, a određeno mu je 48-satno zadržavanje u pritvoru.

OSIJEK - Za osječkog gradonačelnika na današnjoj konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća izabran je Anto Đapić (HSP), za dogradonačelnika Gordan Matković (HSP), za predsjednika osječkog Gradskog vijeća Branko Lacković (Nezavisna lista Branimira Glavaša), a za zamjenika predsjednika Ivan Bernatović (HSU). Od 25 vijećnika osječkog Gradskog vijeća za te je prijedloge glasovalo 13 vijećnika - osam s Nezavisne liste Branimira Glavaša, četiri s liste HSP-a, te Ivan Bernatović iz Hrvatske stranke umirovljenika (HSU). Na prijedlog gradonačelnika Đapića izabrana su i četiri člana gradskog Poglavarstva od ukupno devet, s tim što u sastav osječkoga Gradskog poglavarstva ulaze gradonačelnik i dogradonačelnik. Na jednoj od sjednica Gradskog poglavarstva bit će izabrani ostali članovi Poglavarstva.

ZAGREB- Ministar financija Ivan Šuker rekao je danas da se u drugom tromjesečju, u odnosu na prvi kvartal, značajno popravljaju prihodi državnog proračuna. Tako, stopa rasta prihoda proračuna u drugom tromjesečju iznosi 8,6 posto, kazao je Šuker . Također je naglasio da se sve obveze iz državnog proračuna podmiruju na vrijeme. Najveći porast, rekao je, ostvaruju porezni prihodi koji rastu po stopi od 11,3 posto. Pritom je istaknuo prihode od PDV-a koji su u drugom tromjesečju porasli za 9,4 posto, od poreza na dobit za 37,1 posto i trošarina kojih je naplaćeno 4,5 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

ZAGREB - Nezavisni hrvatski sindikati predstavili su danas izračun potrošačke košarice četveročlane obitelji u Hrvatskoj za mjesec svibanj, a koji iznosi 6104,69 kuna, što je za 0,88 posto manje nego u travnju. Prema izračunima sindikata, potrošačka košarica za tročlanu obitelj u svibnju je pak iznosila je 4516,67 kuna. NHS je također izračunao potrošačku košarisu za umirovljenike, koja je za kućanstvo s dvoje umirovljenika u Zagrebu iznosi 3555,28 kuna. Prosječna mirovina isplaćena u svibnju za travanj, prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, iznosila je 1829,45 kuna. Tako je pokrivenost ove košarice prosječnom mirovinom je 51,46 posto.

VUKOVAR - Na sjednici vukovarskog Gradskog vijeća, prvoj nakon konstituiranja, izabrani su članovi Gradskog poglavarstva. Od devet članova Poglavarstva pet ih je iz HDZ-a, tri su iz SDSS-a, te jedan iz HSP-a. Gradonačelnik Vukovara Tomislav Šota (HDZ) ocijenio je kako su u Poglavarstvo izabrane stručne i kvalitetne osobe koje su spremne raditi za boljitak Vukovara.

VIROVITICA - U Virovitici je danas održana utemeljiteljska sjednica Gradskog vijeća na kojoj je s 14 glasova za, uz petero suzdržanih vijećnika, za predsjednicu Gradskog vijeća izabrana Željka Grahovac, a za njezinu zamjenicu Ankica Fijala, obje iz HDZ-a. Na prvoj sjednici Gradskog vijeća za gradonačelnika je, uz pet suzdržanih vijećnika, ponovno izabran Ivica Kirin (HDZ).

OPATIJA - Novi gradonačelnik Opatije od danas je Amir Muzur čija je Nezavisna lista na proteklim izborima osvojila najviše glasova i vijećničkih mandata, odlučili su danas na utemeljiteljskoj sjednici članovi opatijskog Gradskog vijeća. Izbor Amira Muzura poduprlo je 15 od ukupno 19 vijećnika, a protiv su glasovala 4 vijećnika iz IDS-a. Za dogradonačelnika Opatije izabran je Lucian Kos (HSU) kojega je poduprlo 13 vijećnika. Predsjednik opatijskog Gradskog vijeća je Adrijano Požarić (Nezavisna lista), a potpredsjednici su Dušan Vrus (HSU) i Iva Sorta-Bilajac (Nezavisna lista).

ZAGREB - Predsjednik Hrvatske seljačke stranke (HSS) Zlatko Tomčić kazao je danas da će, Predsjedništvu stranke, koje će zasjedati slijedeći tjedan, predložiti da suspediranog Zvonka Ibriksa isključi iz stranke. Tomčić kaže da će to stranačko tijelo (samo) politički ocijeniti ostavku Željka Peceka na dužnost šefa regionalnog HSS-a za Slavoniju, jer nema ovlasti o tome i formalno odlučivati. Za to je, tumači, nadležan regionalni odbor HSS-a. Ibriksa, predsjednika osječko-baranjskih HSS-ovaca, Tomčić je suspendirao nakon što je podupro izbor Krešimira Bubala s liste Branimira Glavaša, za novog osječko-baranjskog župana.

ZAGREB - Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac potpisao je dopusnice za izvođenje 214 studijskih programa od ukupno 807 koliko se treba uskladiti s Bolonjskom deklaracijom. Nakon današnje sjednice Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje, koja bi trebala trajati do kasno navečer, ministar će izdati dopusnice za studijske programe koje Vijeće pozitivno preporuči. Prema preporuci Vijeća, visokim učilištima će za ostale studijske programe biti upućeno pismo očekivanja ili će biti uskraćena dopusnica.

PULA - Istarski župan Ivan Jakovčić na današnjoj je konferenciji za novinare istaknuo da je otvaranje županijskog ureda 23. lipnja u Bruxellesu izniman događaj za Istru, jer će ured biti od velike važnosti za gospodarstvo Istre, njezinu kulturu i znanost, ali i za daljnju političku afirmaciju županije. Istarska županija prva je regija s prostora jugoistočne Europe koja će imati svoj ured u Bruxellesu, u kojemu takve urede ima oko 300 europskih regija i gradova. Ured Istarske županije bit će u zgradi talijanske regije Friuli Venezia-Giulia, a najam ureda, kao i ostali zajednički troškovi, Istarsku će županiju godišnje stajati oko 10 tisuća eura.

ZAGREB - "Partizanska i komunistička represija i zločini u Hrvatskoj 1944.-1946", naziv je knjige, odnosno zbirke dokumenata četvorice autora - povjesničara Vladimira Geigera i Zdravka Dizdara te arhivista Milana Pojića i Mate Rupića, koja je danas predstavljena u Hrvatskom institutu za povijest. Knjiga na gotovo 350 stranica daje dokumentirani prikaz sustavne represije Komunističke partije, odnosno zloglasnog Odjela za zaštitu naroda (OZN-e) nad pripadnicima poražene vojske (uglavnom domobranima i ustašama), ali i nacionalnim manjinama, poglavito onom njemačkom, od kraja 1944. do sredine 1946.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙