FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Karlovac - sastanak radne skupine za ekološku zaštitu dunavskog slijeva

KARLOVAC, 15. lipnja 2005. (Hina) - U Karlovcu je danas počeotrodnevni radni sastanak DABLAS (Danube-Black Sea) Task Forcea,pedeseteročlane radne skupine za ekološku zaštitu dunavsko-crnomorskogslijeva Europske komisije, na kojemu će biti riječi o poticanju novihprojekata za smanjivanje onečišćenja toga slijeva te načinu njihovafinanciranja.
KARLOVAC, 15. lipnja 2005. (Hina) - U Karlovcu je danas počeo trodnevni radni sastanak DABLAS (Danube-Black Sea) Task Forcea, pedeseteročlane radne skupine za ekološku zaštitu dunavsko-crnomorskog slijeva Europske komisije, na kojemu će biti riječi o poticanju novih projekata za smanjivanje onečišćenja toga slijeva te načinu njihova financiranja.

Skup je počeo prezentacijom projekta izgradnje pročistača otpadnih voda Karlovca i Duge Rese, ukupne vrijednosti oko 30 milijuna eura.

Predsjednik DABLAS Task Forcea Claude Rouam, otvarajući skup, rekao je da se sastanak održava u "gradu poznatom po pivu, a koji bi ubuduće mogao biti poznat i po čistoj vodi".

Voditelj projekta Krešimir Veble rekao je da je Karlovac prvi u Hrvatskoj spreman za korištenje pretpristupnih fondova te da se ovoga tjedna u Bruxelles predaje Projekt izgradnje pročistača otpadnih voda sa zahtjevom za bespovratnom novčanom pomoći od 20 milijuna eura. Tomu je prethodilo dobivanje deset milijuna eura kreditnih sredstava preko Europske banke za obnovu i razvoj.

Projekt, vrijedan trideset milijuna eura, trebao bi biti završen do 2010., a uključuje izgradnju pročistača svih otpadnih voda Karlovca i Duge Rese te izgradnju nove vodoopskrbne mreže. Predviđeno je da se bitno smanje gubitci pitke vode, koji sada iznose čak 40 posto, te da se obnove bunari i vodospremnici. Također se planiraju i radovi na odvodnji s gradnjom mreže kolektora i njihova spoja na veliki pročistač, a sve u cilju zaštite rijeka i vodocrpilišta.

"Sretni smo što se nalazimo u podunavskom slijevu pa možemo računati na potporu podunavskog DABLAS-a, a Europska unija već je Karlovac proglasila 'vrućom točkom zaštite', jer je među rijetkim gradovima koji leže na četiri rijeke", rekao je Veble.

U nastavku 4. sastanka DABLAS Task Forcea očekuje se da će sutra biti izabran novi predsjednik te radne skupine, a u petak će svih pedesetoro članova obići četiri karlovačke rijeke i lokaciju budućeg gradskog pročistača otpadnih voda, kao i živopisne Rastoke kod Slunja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙