FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završeni Lošinjski dani bioetike

MALI LOŠINJ,15. lipnja 2005.(Hina) - Četvrti Lošinjski dani bioetike,na kojima je sudjelovalo oko 80 znanstvenika iz 15 zemalja, završilisu danas održavanjem okruglog stola o bioetičkim aspektima medicinskipotpomognute oplodnje.
MALI LOŠINJ,15. lipnja 2005.(Hina) - Četvrti Lošinjski dani bioetike, na kojima je sudjelovalo oko 80 znanstvenika iz 15 zemalja, završili su danas održavanjem okruglog stola o bioetičkim aspektima medicinski potpomognute oplodnje.

Tijekom rasprave istaknuta je potreba uključivanja bioetičkih interdisciplinarnih metoda u rješavanje nedoumica u tom području, što je do sada nedostajalo javnim raspravama o osjetljivim pitanjima medicinski potpomognute oplodnje, rekao je nakon okruglog stola predsjednik Organizacijskog odbora Lošinjskih dana bioetike dr. Ante Čović. K tomu, sudionici skupa suglasni su da je neophodno što prije donijeti zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji koji će uvažavati bioetička načela i mišljenja građana, kazao je Čović.

U uvodnom dijelu okruglog stola održana su izlaganja o plodnosti i neplodnosti čovjeka i liječenju metodama pomognute oplodnje te o medicinski potpomognutoj oplodnji u Kodeksu medicinske etike i deontologije Hrvatskog liječničkog zbora. Iznesena su etička promišljanja, pravni aspekti te bioetički pogledi na medicinski potpomognutu oplodnju.

Po Čovićevim riječima, rasprava u kojoj su iznesena i posve različita mišljenja održana je upravo na bioetičkim načelima na osnovi kojih se problem razmatra s različitih aspekata, iz perspektive različitih struka, a radi zajedničkog iznalaženja najboljeg rješenja.

Lošinjske dane bioetike organiziralo je Hrvatsko filozofsko društvo, Hrvatsko bioetičko društvo i Grad Mali Lošinj. U sklopu tog trodnevnog skupa održan je simpozij Bioetika i nova epoha te okrugli stol o medicinski potpomognutoj oplodnji.

Nakon Lošinjskih dana bioetike u Malom Lošinju bit će održan još jedan međunarodni bioetički skup, prvi Bioetički forum za jugoistočnu Europu, od 16. do 18. lipnja, koji će okupiti oko 40 sudionika iz 12 zemalja južne i srednje Europe.

Bioetički forum je projekt kojim se nastoji razviti i institucionalizirati europska suradnja u području bioetike, a organiziran je u suradnji bioetičara sa zagrebačkog i ruhrskog sveučilišta, uz potporu Hrvatskog filozofskog društva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙