FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Žmegač dobio Ininu nagradu za promicanje hrvatske kulture

ZAGREB, 30. svibnja 2005. (Hina) - Profesor zagrebačkoga Filozofskogafakulteta i nestor hrvatske germanistike Viktor Žmegač ovogodišnji jedobitnik Inine nagrade, objavio je danas na tiskovnoj konferenciji uZagrebu predsjednik Odbora za dodjelu godišnje nagrade Ine zapromicanje hrvatske kulture u svijetu Ivan Đerek.
ZAGREB, 30. svibnja 2005. (Hina) - Profesor zagrebačkoga Filozofskoga fakulteta i nestor hrvatske germanistike Viktor Žmegač ovogodišnji je dobitnik Inine nagrade, objavio je danas na tiskovnoj konferenciji u Zagrebu predsjednik Odbora za dodjelu godišnje nagrade Ine za promicanje hrvatske kulture u svijetu Ivan Đerek.

Predsjednik žirija akademik Milan Moguš ustvrdio je kako je Žmegač "izgradio čvrsti dvosmjerni most između hrvatske i europske književnosti". "Žmegač je svojim radom omogućio da se ime hrvatske znanosti i znanstvenika čuje u Europi," dodao je.

Moguš je podsjetio da je Žmegač profesor germanistike, hrvatske književnosti i muzikologije te autor ili suautor tridesetak knjiga i više od 250 znanstvenoistraživačkih radova.

"Propozicije Inine nagrade najbolje pogađaju ono što je bila moja težnja", rekao je Žmegač dodavši kako je "Nijemcima zajedno sa suradnicima napisao i povijest njemačke književnosti".

Na tiskovnoj konferenciji predstavljena je i knjiga koju je uredio Mijo Ivurek "Godišnja nagrada Ine za promicanje hrvatske kulture u svijetu za 2004. godinu". U dvojezičnom izdanju (hrvatski i engleski jezik) knjige objavljeno je, među inim, obrazloženje žirija Inine nagrade za 2004., razgovor s dobitnikom nagrade Viktorom Žmegačem i njegova bibliografija.

Nagrada od 50 tisuća kuna, diploma i skulptura akademskoga kipara Petra Barišića ovogodišnjem dobitniku Viktoru Žmegaču bit će uručene 6. lipnja u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt.

Viktor Žmegač (1929.) je profesor emeritus na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Objavio je mnoštvo knjiga, a među njima i knjigu "Povijesna poetika romana".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙