FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena Dragičevićeva knjiga "Svjetski izazov Hrvatskoj"

ZAGREB, 17. svibnja 2005. (Hina) - Knjiga akademika Adolfa Dragičevića"Svjetski izazov Hrvatskoj - Četiri velike izgubljene bitke dovoljneda se izgubi rat za opstanak", predstavljena je večeras u MuzejuMimara.
ZAGREB, 17. svibnja 2005. (Hina) - Knjiga akademika Adolfa Dragičevića "Svjetski izazov Hrvatskoj - Četiri velike izgubljene bitke dovoljne da se izgubi rat za opstanak", predstavljena je večeras u Muzeju Mimara.

O knjizi, koju je objavio zagrebački nakladnik "Razlog", govorili su urednica knjige Mira Šuvar, akademici Ivo Perišin i Vladimir Stipetić, recenzent Goran Družić, autor Adolf Dragičević i predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić.

"Promjene dovode do ukidanje zemljopisnonacionalnih društava", rekao je Perišin ocijenivši da je "novo vrijeme otpočelo gazeći sve one koji toga nisu svjesni, a među njima i Hrvatsku".

Po Perišinovim riječima, to nikako ne mogu shvatiti "ni domaći jezikoslovni korifeji koji ne shvaćaju da u novom vremenu odumire i hrvatski književni jezik, na čijem se mjestu rađa veličanstveni svjetski projekt".

"Tako razmišljaju i potpisnici Izjave (HAZU-a) o položaju hrvatskoga jezika kao i oni koji su potpisali Izjavu o stanju hrvatske kulture i nacije", dodao je Ivo Perišin.

Akademik Stipetić kazao je kako je Dragičevićeva knjiga "djelo koje bi trebalo potaknuti zapretane snage hrvatskoga naroda na putu u boljitak".

Recenzent Družić rekao je da u suvremenom gospodarstvu nema razvoja bez vlastitih banaka, podsjetivši pri tom da je Hrvatska svoje "na žalost već rasprodala strancima".

Prof. Dragičević kazao je pak da je "knjigu napisao na poticaj Stipe Šuvara", te da u njoj "obrađuje novo društvo koje se rađa".

"U novom društvu ne će biti kao u starom razlika", istaknuo je Dragičević dodavši kako će u tom "sretnom društvu sve biti zajedničko".

Na kraju predstavljanja obrativši se okupljenima predsjednik Republike Stjepan Mesić naglasio je kako se - iako nije toliki pesimist - slaže s mnogo teza akademika Dragičevića.

"Budimo optimisti, ionako za to nemamo baš puno razloga," dodao je Mesić.

U knjigu "Svjetski izazov Hrvatskoj - Četiri velike izgubljene bitke dovoljne da se izgubi rat za opstanak" (628 str.) uvrštene su rasprave, intervjui i eseji koje je akademik, profesor političke ekonomije Adolf Dragičević objavljivao tijekom svoga pedestogodišnjeg rada.

Knjigu čini pet cjelina tematski razdijeljenih na - svijet rada i svijet znanstvenoga komuniciranja, oslobođenje radničke klase i oslobođenje rada, zastarjeli socijalistički birokratski kolektivizam, zajedništvo globalno ujedinjenoga čovječanstva i hrvatsko zaostajanje za svjetskim razvojem.

Autor u epilogu knjige piše o stanju hrvatske znanosti, obrazovanja i sistematskog znanja.

Umirovljeni profesor Pravnoga fakulteta akademik Adolf Dragičević (1924.) objavio je više knjiga među kojima i knjigu "Suton socijalizma".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙