FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoren znanstveni skup "Povijesne poveznice grada na Rječini"

RIJEKA,14. lipnja 2005.(Hina) - U okviru obilježavanja Dana gradaRijeke i blagdana Svetoga Vida, zaštitnika grada, u Rijeci je danaspočeo znanstveni skup "Povijesne poveznice grada na Rječini" na kojemuće znanstvenici izlagati o raznim aspektima riječke povijesti.
RIJEKA,14. lipnja 2005.(Hina) - U okviru obilježavanja Dana grada Rijeke i blagdana Svetoga Vida, zaštitnika grada, u Rijeci je danas počeo znanstveni skup "Povijesne poveznice grada na Rječini" na kojemu će znanstvenici izlagati o raznim aspektima riječke povijesti.

Predsjednik HAZU-a Milan Moguš govorio je o riječkoj glagoljskoj tiskari, osnovanoj u 16. stoljeću, drugoj na današnjem području Hrvatske nakon senjske.

Akademik Lujo Margetić govorio je o odnosu velikaške obitelji Habsburg prema Rijeci te o načinu njihova vladanja gradom.

O prvom povijesnom institutu u Hrvatskoj izlagao je akademik Patar Strčić. Riječ je o Jadranskom institutu na Sušaku, osnovanom prije 60 godina, a iz kojega se razvio Zavod za povijesne i društvene znanosti HAZU-a sa sjedištem u Rijeci.

Na skupu će, među ostalim, biti riječi i o djelu Ivana Matetića Ronjgova, suradnji nautičkih škola u Trstu, Ljubljani i Rijeci, istraživanju kapele Kristova groba na riječkoj Kalvariji.

Ovom prigodom će biti predstavljen zbornik Sveti Vid s radovima s prošlogodišnjeg skupa.

Sudionike skupa pozdravio je riječki povjesničar Darinko Munić i gradonačelnik Vojko Obersnel.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙