FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

WHO obilježava Svjetski dan davatelja krvi

ZAGREB, 13. lipnja 2005. (Hina) - Svjetski dan davatelja krviobilježava se ove godine pod sloganom "Proslavljanje vašeg dara krvi"uz objavljivanje istinitih priča o ljudima čiji su životi promijenjenituđom krvlju, priopćila je u ponedjeljak Svjetska zdravstvenaorganizacija (WHO).
ZAGREB, 13. lipnja 2005. (Hina) - Svjetski dan davatelja krvi obilježava se ove godine pod sloganom "Proslavljanje vašeg dara krvi" uz objavljivanje istinitih priča o ljudima čiji su životi promijenjeni tuđom krvlju, priopćila je u ponedjeljak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Svjetski dan davatelja krvi obilježavat će se u utorak diljem svijeta, ali će jedan grad, London, biti pokretač svih događanja. Engleska je zemlja koja ima dugu tradiciju sakupljanja sigurnih zaliha krvi, oslanjajući se na dobrovoljne i nenaplaćivane donacije, dodaje WHO u priopćenju.

Svjetskim danom davatelja krvi, koji je prvi put obilježen 14. lipnja 2004., želi se podići savjest o potrebi za krvlju i darivateljima krvi, pojašnjava WHO.

Više od 80 milijuna jedinica krvi donira se svake godine diljem svijeta, ali samo 39 posto od toga je sakupljeno u zemljama u razvoju, gdje živi 82 posto svjetske populacije, navodi se u priopćenju WHO-a.

Četiri velike svjetske organizacije udružile su se kako bi Svjetski dan davatelja krvi pretvorile u globalnu kampanju. To su Međunarodna federacija Crvenog križa i udruga Crvenog polumjeseca, Međunarodna federacija organizacija davatelja krvi, Međunarona udruga za transfuziju krvi i Svjetska zdravstvena organizacija.

Te organizacije predstavljaju 192 države članice, 50 dobrovoljnih organizacija davatelja krvi te mnoge specijaliste za transfuziju iz cijelog svijeta, kaže se u priopćenju WHO-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙