FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Objavljena cjelovita presuda osuđenima za otmicu Tomislava Zagorca

ZAGREB, 14. lipnja 2005. (Hina) - Gotovo četiri mjeseca nakon završetkasuđenja zbog otmice sina umirovljenog generala Vladimira Zagorca naoglasnoj ploči zagrebačkog Županijskog suda objavljena je cjelovitasudska odluka koja na 108 stranica sadrži obrazloženje osuđujućenepravomoćne presude.
ZAGREB, 14. lipnja 2005. (Hina) - Gotovo četiri mjeseca nakon završetka suđenja zbog otmice sina umirovljenog generala Vladimira Zagorca na oglasnoj ploči zagrebačkog Županijskog suda objavljena je cjelovita sudska odluka koja na 108 stranica sadrži obrazloženje osuđujuće nepravomoćne presude.

Na oglasnoj ploči objavljene su presude koje nisu dostavljene četvorici optuženih koji su osuđeni u odsutnosti. To su bjegunci Hrvoje Petrač i trojica braće Mateković.

Nakon objave cjelovite presude otvorena je mogućnost za žalbe na nepravomoćnu presudu izrečenu 25. veljače kojom su sva desetorica optuženih za prošlogodišnju otmicu proglašeni krivima i osuđeni na zatvorske kazne. Najduže kazne dosuđene su organizatoru otmice Ivanu Matekoviću i odbjeglom poduzetniku Hrvoju Petraču, čiji je odvjetnik šestogodišnju kaznu odmah nakon suđenja ocijenio neodrživom i najavio žalbu.

No, kako presuda duže vrijeme nije bila objavljena Petrač, kojega policija više od godinu dana bezuspješno pokušavala locirati, sam se obratio vlastima, točnije Saboru. U pismu koje je preko odvjetnika uputio saborskom Odboru za ljudska prava žalio se da mu je zbog nepostojanja cjelovite presude onemogućena obrana i zaštiti njegovih prava, odnosno podnošenje žalbe.

Odbor je krajem svibnja Ministarstvu pravosuđa prenio Petračeve primjedbe u kojima je, među ostalim, ustvrdio da ga vlast, mediji i obavještajne službe prozivaju "ključnom figurom organiziranog kriminala u državi", "pomagačem generala Gotovine", a sve bez i jedne pravomoćne presude.

Kao moguće Petračevo skrovište u međuvremenu je naveden Izrael, no iz te je zemlje, prema medijskim tvrdnjama, stigao negativni odgovor na hrvatski zahtjev za izručenjem.

Osim Petrača, kojeg je sudac Ivan Turudić u obrazloženju presude označio inicijatorom zločina bez kojega se on ne bi ni mogao ni provesti, žalbu su, preko odvjetnika, najavili i još neki osuđenici.

Tužitelji su presudu ocijenili kao jedini mogući ishod slučaja, a ravnatelj USKOK-a Željko Žganjer ranije je najavio da će, nakon što dobiju pismeno obrazloženje, razmotriti podnošenje žalbi na presude osuđenicima kojima su izrečene manje zatvorske kazne.

Osim za otmicu sina umirovljenog generala, prvooptuženi Ivica Mateković te Marinko Gošuljević, Siniša Ježovita i Stevo Smrček proglašeni su krivima i za udruživanje u skupinu koja je planirala otmice djece Ivice Todorića još nekih bogatih građana. Mateković je kao organizator te skupine i "glavni" u otmici maloljetnog Tomislava Zagorca osuđen na sedam godina zatvora.

Ostali sudionici otmice osuđeni su na kazne od godinu do tri i pol godine zatvora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙