FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Suđenje za otmicu u Beslanu: teroristi htjeli pustiti djecu nakon pregovora (optuženik)

VLADIKAVKAZ, 31. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Jedini preživjeli članterorističke skupine koja je izvela otmicu u školi u Beslanu, izjavioje u utorak u sudnici da su otmičari bili spremni osloboditi više odstotinu zatočene djece da su političari koje su pozivali, došlipregovarati.
VLADIKAVKAZ, 31. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Jedini preživjeli član terorističke skupine koja je izvela otmicu u školi u Beslanu, izjavio je u utorak u sudnici da su otmičari bili spremni osloboditi više od stotinu zatočene djece da su političari koje su pozivali, došli pregovarati.

"Vođa komandosa kojeg su zvali Pukovnik bio je spreman osloboditi 150 djece za svakog pregovarača da su ovi htjeli doći" i pregovarati u školi, izjavio je Nurpaši Kulajev tijekom davanja prvog iskaza na Vrhovnom sudu Sjeverne Osetije u Vladikavkazu, 20 kilometara od grada Beslana.

Kako tvrde vlasti, otmičari su od 1. do 3. rujna 2004. u Prvoj školi u Beslanu držali 1.128 osoba. U dosad najkrvavijoj otmici u svijetu službeno je poginulo 330 osoba, među kojima 186 djece, a ubijen je 31 terorist.

Optuženik je rekao da je pročečenska komandoska skupina, među ostalim, uzalud pozivala na pregovore predsjednika Sjeverne Osetije Aleksandra Dzasohova i predsjednika Ingušetije Murata Ziazikova.

Dvadesetčetverogodišnji Čečenac koji je priznao da je pripadao skupini otmičara u Beslanu rekao je da se ne osjeća kriv ni po jednoj točki optužnice koja ga tereti za "terorizam", "ubojstvo" i "otmicu", te je opovrgnuo da je član "naoružane bande".

Nurpaši Kulajev rekao je da su otmičarsku skupinu činile 32 osobe, potvrdivši tako podatke tužiteljstva, među kojima je bio i njegov brat Hanpaši Kulajev koji je identificiran među 31 ubijenim otmičarem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙