FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ubojica supruge i mladića nepravomoćno osuđen na 33 godine

ZAGREB, 17. svibnja 2005. (Hina) - Ivan Sokolčić (58), optužen zbogubojstva supruge i 23-godišnjeg mladića, danas je na Županijskom suduu Velikoj Gorici nepravomoćno osuđen na 33 godine zatvora, iako doizricanja presude nije pronađen leš niti jedne njegove žrtve, aključni je svjedok u postupku bio optuženikov sin, bivši vojnispecijalac i liječeni narkoman.
ZAGREB, 17. svibnja 2005. (Hina) - Ivan Sokolčić (58), optužen zbog ubojstva supruge i 23-godišnjeg mladića, danas je na Županijskom sudu u Velikoj Gorici nepravomoćno osuđen na 33 godine zatvora, iako do izricanja presude nije pronađen leš niti jedne njegove žrtve, a ključni je svjedok u postupku bio optuženikov sin, bivši vojni specijalac i liječeni narkoman.

Tužiteljstvo je Sokolčića teretilo da je krajem 1989. u svojoj kući u Rakitju ubio suprugu Natašu te je uz pomoć sina Mladena zakopao na gradilištu autoceste kod Zaprešića. Motiv je navodno bila Sokolčićeva želja da se "riješi" supruge, dođe do njene imovine i nastavi živjeti s ljubavnicom.

Optužnica mu je stavljala na teret i da je u ožujka 2001. ubio 23-godišnjeg Franju Vrčkovića, a zatim od njegovog oca tražio otkupninu od 303 tisuće njemačkih maraka. Ni tijelo pokojnog Franje nije nikad pronađeno, a Sokolčić je bio uhićen i osuđen zbog pokušaja iznude Franjina oca.

Još prije mladićeva nestanka Sokolčićev sin Mladen je razgovarao s policajcima i ispričao da mu je otac ubio majku te da planira otmicu sina imućnog lokalnog poduzetnika.

Policija to nije shvaćala ozbiljno dok mladi Vrčković doista nije nestao, nakon čega je Sokolčić prošle godine prijavljen za dva ubojstva.

Predsjednica sudskog vijeća Sanja Katušić Jergović kazala je prije obrazloženja presude da se za ubojstvo supruge Sokolčić osuđuje na 20 godina zatvora, a za ubojstvo Franje Vrčkovića na 22 godine. No, sud je obje presude objedinio u jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora od 33 godine.

Obrazlažući presudu sutkinja je kazala da, iako nisu pronađena tijela, sudsko vijeće nije imalo razloga posumnjati u počinjena ubojstva.

Osim koristoljublja i bešćutnosti ubojstava kao otegotna okolnost Sokolčiću je uzeto i manipuliranje sinom, labilnom osobom i narkomanom, kojeg je tražio da mu pomogne u uklanjanju tijela ubijenih.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙