FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Subotica: utvrđeni simboli hrvatske nacionalne zajednice u SCG

SUBOTICA, 11. lipnja 2005. (Hina) - Na sjednici Hrvatskog nacionalnogvijeća (HNV) u Srbiji i Crnoj Gori u subotu su u Subotici utvrđenigrb i zastava koji će ubuduće biti simboli hrvatske nacionalnezajednice u SCG.
SUBOTICA, 11. lipnja 2005. (Hina) - Na sjednici Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) u Srbiji i Crnoj Gori u subotu su u Subotici utvrđeni grb i zastava koji će ubuduće biti simboli hrvatske nacionalne zajednice u SCG.

Grb hrvatske zajednice je povijesni hrvatski grb u obliku štita, ali za razliku od grba Republike Hrvatske iznad štita nema kruna s pet manjih štitova s povijesnim grbovima.

Po ovom grbu razlikuje se i zastava Hrvata u SCG od one koja predstavlja Republiku Hrvatsku. Kako Zakon o nacionalnim manjinama SCG i nalaže, ovi simboli nisu identični s onima koje koristi matična Hrvatska "no oni jednoznačno upućuju na hrvatsko porijeklo i hrvatsku pripadnost", konstatirano je na sjednici HNV-a čiji su vijećnici gotovo jednoglasno glasovali za predložene simbole.

"Očekujem da će ovdašnji Hrvati prihvatiti simbole jer su njihovi preci u prošlosti već koristili ta znamenja", izjavio je predsjednik HNV-a Josip Pekanović, ističući "povijesno značenje odluke".

Svoje simbole hrvatska manjina će moći isticati u sjedištima lokalnih samouprava u kojima imaju svoje predstavnike - u Subotici, Somboru i Apatinu.

Na istoj sjednici HNV-a vijećnici su usvojili financijski plan za ovu godinu, te usvojili prijedlog za provođenje znanstvenih istraživanja i projekata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙