FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Subotica: Upisano manje hrvatskih prvašića nego lani

SUBOTICA , 2. lipnja 2005. (Hina) - Školski odjeli na hrvatskom jezikuu općini Subotica biti će od sljedeće školske godine brojniji za 24učenika, koliko ih je tijekom svibnja upisano u prvi razred osnovneškole.
SUBOTICA , 2. lipnja 2005. (Hina) - Školski odjeli na hrvatskom jeziku u općini Subotica biti će od sljedeće školske godine brojniji za 24 učenika, koliko ih je tijekom svibnja upisano u prvi razred osnovne škole.

Računajući i novoupisane, u pet škola na teritoriju općine Subotica redovitu nastavu hrvatskom jeziku od jeseni pratit će ukupno 160 djece, koji pohađaju kompletnu nastavu na hrvatskom jeziku.

Uspoređujući ove podatke s prošlogodišnjim upisima, kada je u hrvatske odjele ušlo 40 učenika prvog razreda, dopredsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća u SCG Dujo Runje broj od 24 novih polaznika smatra obeshrabrujućim.

"To je rezultat ispod naših očekivanja, ali na žalost moramo reći i da je on realan", izjavio je Dujo Runje, ističući kako su tome doprinijeli nepovjerenje i neinformiranost roditelja hrvatske nacionalnosti, ali da je to odraz i društvenog ozračja u zemlji. U Subotici ima, prema popisu iz 2002. godine, nešto manje od 12.000 Hrvata. Pored toga postoji i oko 11.000 Bunjevaca koji ne priznaju svoje hrvatsko podrijetlo već su se izjasnili kao Bunjevci.

Runje je među razloge slabog upisa djece u hrvatske odjele ubrojio i nedovoljnu angažiranost hrvatske zajednice na afirmiranju nastave na hrvatskom jeziku.

Redovita nastava na hrvatskom jeziku odvija se samo u osnovnim školama na teritoriju općine Subotica u kojoj je hrvatski jedan od službenih jezika od 1992.

Hrvatski jezik se izučava i u Somboru i okolici kroz predmet "Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture" u vidu dopunske nastave, a postoje nagovještaji da će se taj oblik nastave od sljedeće školske godine početi primjenjivati u Srijemu, ali izvan škola.

Sljedeća školska godina bit će četvrta kako je pripadnicima hrvatske manjine u Vojvodini omogućeno da svoju djecu upisuju u razrede u kojima se nastava odvija na njihovom materinjem jeziku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙