FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Klizanje cijena europskih dionica ispod najviših razina u zadnje tri godine

LONDON/FRANKFURT, 14. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica spustile su se u utorak s najviših razina u zadnje tri godine,budući je poskupljenje nafte iznad 55 dolara po barelu potaknulozabrinutosti u pogledu njihova utjecaja na profite kompanija i osobnupotrošnju, no njihov su pad ograničili dobitci u naftnom sektoru.
LONDON/FRANKFURT, 14. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica spustile su se u utorak s najviših razina u zadnje tri godine, budući je poskupljenje nafte iznad 55 dolara po barelu potaknulo zabrinutosti u pogledu njihova utjecaja na profite kompanija i osobnu potrošnju, no njihov su pad ograničili dobitci u naftnom sektoru.

Londonski Ftse indeks do podneva se spustio 0,1 posto, na 5.045 bodova. Frankfurtski DAX indeks bio je na gubitku od 0,2 posto, spustivši se na 4.589 bodova.

Dobitci u bankarskom sektoru izazvani početkom tjedna vijestima o bankarskom preuzimanju njemačke HVB grupe od strane talijanskog Unicredita osjetno su izgubili na zamahu. Tako su Unicreditove dionice poskupjele tek 0,2 posto a HVB-ove 0,1 posto.

No na većem su se dobitke našle one Commerzbanka, od 1,4 posto, nakon što je jedan njemački list objavio izjave neimenovanog izvora bliskog upravi te banke da Commerzbank traži moguće partnere. Nakon što su dosegnule najviše razine u tri godine, njezine ranije dobitke ograničilo je odbijanje banke da komentira novinska izvješća.

"Ne bih podcijenio njemačke banke u ovom trenutku zbog mogućih aktivnosti spajanja i akvizicija", kazao je europski strateg pri ABN Amro-u Lars Kreckel, koji je zadržao neutralan stav spram njemačkog sektora. Dodao je da se za banke na tržištima kapitala poslovno okruženje pogoršalo, te da je okružje za trgovinu postalo teže.

"Preuzimanje HVB-a pokazuje da je njemačka bankarska scena izgleda atraktivnija stranim ulagačima nego što smo mislili", ocijenio je analitičar Philipp Haessler iz brokerskog equineta u Frankfurtu.

Dionice Deutsche Banka oslabile su pak 0,3 posto budući su trgovci izrazili zabrinutost da bi planovi o preuzimanjima, o kojima je u intervjuu za njemački Handelsblatt govorio čelnik banke Josef Ackermann, mogli uključivati veće potrebe za gotovinom. Ackermann je kazao da i dalje vidi strateškog smisla za spajanje s Deutsche Postbank. Postbank je, s druge strane, ustvrdio kako spajanje s najvećom njemačkom bankom uopće nije na stvari, no njegove su dionice ipak ojačale 0,8 posto. DAX indeks frankfurtske burze svejedno je bio u minusu.

Gubitke na europskim burzama ograničio je rast cijena dionica naftnih kompanija koje se nadaju da će se više cijene nafte pretočiti u veće profite. Pritom su poskupjele dionice norveškog Statoila za 2,2 posto, austrijskog OMV-a za 0,7 a Shellove za 0,8 posto. Izgledi za višim troškovima goriva pritisnuli su međutim zrakoplovne kompanije, predvođene Lufthansom i British Airwaysom čije su dionice oslabile 0,9 i 1,2 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 0,2 posto, dosegnuvši 11.335 bodova na zatvaranju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙