FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: "Primorski dnevnik" o susretu na Brijunima

LJUBLJANA,14. lipnja(Hina) - Tršćanski "Primorski dnevnik" koji izlazina slovenskom jeziku, u utorak donosi prilog o zajedničkoj sjednicislovenske i hrvatske vlade na Brijunima u kojemu ocjenjuje da je tajsusret donio potvrdu dobre atmosfere u međusobnim odnosima.
LJUBLJANA,14. lipnja(Hina) - Tršćanski "Primorski dnevnik" koji izlazi na slovenskom jeziku, u utorak donosi prilog o zajedničkoj sjednici slovenske i hrvatske vlade na Brijunima u kojemu ocjenjuje da je taj susret donio potvrdu dobre atmosfere u međusobnim odnosima.

"Riječ je o stvaranju novog konstruktivnog ozračja u čemu su sudionici sastanka i uspjeli iako je to samo okvir u kojemu će se ubuduće rješavati problemi. Problemi su ostali, uključujući i pitanje granice pri čemu je bitan dogovor da vrijedi granica iz 1991. Zanimljiva je inače izjava Janeza Janše da ukoliko nove metode ne bi odgovarale za rješenje nekog pitanja treba posegnuti za starima, odnosno napraviti korak natrag. Brijunski susret je, kako pišu hrvatske novine, potvrdio da konačno postoji dobra volja, a to je ključna spoznaja. Znamo naime da su odnosi dviju država u mnogo čemu skoro zatrovani. Zato sporazum o izbjegavanju incidenata zaslužuje najveću pozornost. Posebno je ozbiljna tvrdnja da se ne radi o odnosu dviju vlada nego dva naroda. Zanimljivo je stajalište u vezi s osnutkom povijesne komisije da su odnosi dvije države u biti oduvijek bili dobri, da nije bilo konfliktnih stanja i da su međusobne veze uvijek bile slične skandinavskom modelu. Kao što je poznato, komisija će analizirati odnose u zadnjih 150 godina, od sredine 19. stoljeća do 1991, a povjesničari su već kazali da ne namjeravaju popustiti pred vanjskim utjecajima. Cilj je osnutka komisije sličan ili čak isti kakav je bio i pri osnutku talijansko-slovenske komisije čiji je rad na žalost blokirala talijanska strana. Brijunski sastanak zato neće biti samo primirje nego pravo jamstvo da će budućnost ponuditi ne samo brže rješavanje problema nego i temelj za buduće uspjehe. Slovenija je već u Europskoj uniji, a Hrvatska još nije. Unatoč nekim frazama o referendumu Slovenija namjerava bez oklijevanja podržati hrvatsko članstvo u Uniji", piše "Primorski dnevnik", list Slovenaca u Trstu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙