FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Kacinovi prijedlozi i Rupelovo prijateljstvo

LJUBLJANA,17. svibnja(Hina) - Sugestiju slovenskog zastupnika uEuropskom parlamentu Jelka Kacina da bi Makedonija pod britanskimpredsjedavanjem EU-a mogla zamijeniti Hrvatsku kao model približavanjazapadnog Balkana Europskoj uniji valja razumjeti iz njegove političkepozicije, sugerira u utorak mariborski dnevni list "Večer".
LJUBLJANA,17. svibnja(Hina) - Sugestiju slovenskog zastupnika u Europskom parlamentu Jelka Kacina da bi Makedonija pod britanskim predsjedavanjem EU-a mogla zamijeniti Hrvatsku kao model približavanja zapadnog Balkana Europskoj uniji valja razumjeti iz njegove političke pozicije, sugerira u utorak mariborski dnevni list "Večer".

"Kacin se kao ministar za informiranje na legendarnim pressicama u vrijeme rata za Sloveniju uvrstio među najviđenije borce i pobjednike, a kasnije je briljirao na različitim pozicijama. Trenutačno je zastupnik u Europskom parlamentu, član odbora za vanjsku politiku i zamjenski član odbora za promet i turizam. To zvuči lijepo, ali se nije lako dokazati u parlamentu koji ima 732 člana, osobito ako spadaš u treću političku grupaciju ALDE u kojoj su europski liberali i ako u domovini pripadaš oporbenoj stranci liberalnih demokrata (LDS). Mehanizam odlučivanja takvima ne daje mnogo šanse, pa se u pravim prilikama moraju javljati stajalištima koja bi trebala nuditi kompromisna rješenja", ocjenjuje u "Večeru" Branko Maksimovič.

"Iako je rekao da je strateški interes Slovenije da joj se u EU-u što prije pridruže sve nasljednice bivše Jugoslavije, za Hrvatsku je Kacin izrazio žaljenje da se na europskom putu sve više zapliće. Naglasio je da bez uspostave šengenske granice Hrvatska ne može u EU i spomenuo svoje doživljaje sa susreta s vodstvom mjesne zajednice Hotiza, te probleme koje je imao u želji da pogleda slovensku skelu privezanu na hrvatskoj strani rijeke Mure. Ako zaplet sa skelom ne bude riješen do petka, Kacin će, tako je najavio, tražiti da odbor za turizam i promet Europskog parlamenta uvrste na dnevni red taj incident", piše Maksimovič.

Kacin je, navodi list, kritizirao i slovenskog ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela koji je prilikom zadnjeg susreta s hrvatskom MVEP Kolindom Grabar Kitarović rekao da su Hrvatska i Slovenija prijateljske države koje konstruktivno pripremaju nove sporazume, ali da na slovenskoj strani nema manevarskog prostora za popuštanje. "Doista lijepo prijateljstvo", ocijenio je Kacin.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙