FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Janšin kabinet potvrdio sastanak na Brijunima

LJUBLJANA,3. lipnja(Hina) - Kabinet slovenskog premijera Janeza Janšepotvrdio je popodne za slovensku agenciju STA da će se zajedničkasjednica vlada Slovenije i Hrvatske održati idućeg petka naBrijunima.
LJUBLJANA,3. lipnja(Hina) - Kabinet slovenskog premijera Janeza Janše potvrdio je popodne za slovensku agenciju STA da će se zajednička sjednica vlada Slovenije i Hrvatske održati idućeg petka na Brijunima.

Slovenski mediji prenijeli su u petak izjavu hrvatskog premijera Ive Sanadera da će ta sjednica imati povijesni značaj i ponovo potvrditi prijateljstvo dviju država, ali dodaju da program sjednice još nije poznat.

Prema najavama koje su premijeri Janša i Sanader dali prilikom svog neformalnog susreta u Portorožu 14. svibnja, na sjednici će se potpisati konvencija o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, te izjava o izbjegavanju incidenata. Slovenski premijer tada je rekao da bi takav sporazum i povoljna klima koja je stvorena između dviju država omogućili da ne dolazi do graničnih incidenata, odnosno da se u slučaju da do njih dođe to rješava "relativno brzo i na obostrano zadovoljstvo".

Na sjednici bi prema ranijim najavama počelo i djelovati mješovito međudržavno povjerenstvo hrvatskih i slovenskih povjesničara. Imalo bi ulogu rasvijetliti odnose dvaju naroda i država u 20. stoljeću, te se pretpostavlja da bi njegov mandat trajao nekoliko godina.

Iz diplomatskih krugova doznaje se da bi na sjednici mogao biti sklopljen i novi sporazum o readmisiji.

Informacije o datumu i mjestu održavanja zajedničke sjednice vlada u današnjem su tisku prenesene iz neslužbenih izvora, a "Delo" navodi da su pripreme na sjednicu trajale pet mjeseci. Isti list navodi da su se Janša i Sanader u siječnju prisjetili vremena kad su hrvatska i slovenska vlada čestim sastancima usklađivale svoje postupke u procesu raspada Jugoslavije.

Zajednički sastanak slovenske i hrvatske vlade na Brijunima trebao bi biti prvi takve vrste, a idući bi se trebao održati u Sloveniji. Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel ocijenio je nakon susreta s hrvatskom ministricom VPEI Kolindom Grabar Kitarović na trilateralnom susretu šefova diplomacija "Kvadrilaterale" u Budimpešti 13. prošlog mjeseca, kad se je zajednička sjednica pripremala, da se Slovenija i Hrvatska tako ugledaju na Francusku i Njemačku čije vlade povremenim zajedničkim sjednicama žele naglasiti nastavak dobre suradnje i prijateljstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙