FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Italija: Potres na političkoj sceni nakon propalog referenduma

RIM, 14. lipnja 2005. (Hina/AR) - Talijanska politička pozornicapotresena je u utorak jučerašnjim propadanjem referenduma o umjetnojoplodnji, do čega je došlo s obzirom da se na biračka mjesta unedjelju i ponedjeljak odazvalo samo 25,9 posto od oko 50 milijunaupisanih birača.
RIM, 14. lipnja 2005. (Hina/AR) - Talijanska politička pozornica potresena je u utorak jučerašnjim propadanjem referenduma o umjetnoj oplodnji, do čega je došlo s obzirom da se na biračka mjesta u nedjelju i ponedjeljak odazvalo samo 25,9 posto od oko 50 milijuna upisanih birača.

U većinskoj koaliciji desnog centra najveći je unutarnji potres doživio Nacionalni savez, gdje je potpredsjednik stranke i ministar poljodjelstva Gianni Alemano podnio ostavku na stranački položaj polemizirajući tako s predsjednikom stranke i ministrom vanjskih poslova Gianfrancom Finijem, koji je ne samo kazao da će izići na biralište, već i da se izjasnio za brisanje tri članka od četiri koliko ih je bilo na referendumu.

Fini je rekao kako nema namjeru podnijeti ostavku na mjesto predsjednika stranke, jer pitanje na referendumu nije bilo političko, već etičko, te dodao kako pozivanje na apstinenciju od glasovanja "nije odgojno". U stranci je nastao rascjep, jer su mnogi stali uz Alemana. Narednih dana trebao bi se održati sastanak na kojem će doći do razjašnjavanja u stranci.

Na lijevom centru je, primjerice, čelnik Margherite, Francesco Rutelli, pozvao na bojkot referenduma, a čelnik cijele koalicije i bivši predsjednik Europske komisije Romano Prodi je izašao na birališta, kazavši kako jedan političar ne smije bojkotirati izbore. No, otvorena je i rasprava o instituciji referenduma, pa Radikalna stranka, koja je pozvala i na ovo izjašnjavanje, predlaže ukidanje kvoruma jer, po postojećim pravilima, da bi referendum bio valjan treba postojati kvorum od 50 posto plus jedan upisani birač. Radikalci kažu kako se u drugim zemljama ne zahtijeva postizanje kvoruma na referendumima pa predlažu njegovo ukidanje i u Italiji.

Od 1995. do danas niti jedan referendum nije ostvario kvorum, a bilo je pitanja vezanih uz reformu Ustava (2001. godine) ili za radna prava (2003.). Na referendumu o umjetnoj oplodnji bilo je više birača, unatoč pozivima, uglavnom političara desnog centra i crkve, na njegov bojkot. Na birališta je izašlo više od 12 milijuna birača, od kojih je čak 89 posto glasovalo za brisanje četiri članka zakona o umjetnoj oplodnji. Dakle gotovo deset milijuna Talijana se ne slaže s postojećim restriktivnim zakonom o umjetnoj oplodnji, pa će vjerojatno u Parlamentu ipak trebati nešto u njemu mijenjati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙