FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Italija: referendum o ukidanju članaka Zakona o umjetnoj oplodnji nije uspio

RIM, 13. lipnja 2005. (Hina) - Referendum o ukidanju četiri člankaZakona o umjetnoj oplodnji na koji je u nedjelju i ponedjeljak do 15sati bilo pozvano 50 milijuna Talijana propao je jer se odazvalo samo25,9 posto upisanih birača.
RIM, 13. lipnja 2005. (Hina) - Referendum o ukidanju četiri članka Zakona o umjetnoj oplodnji na koji je u nedjelju i ponedjeljak do 15 sati bilo pozvano 50 milijuna Talijana propao je jer se odazvalo samo 25,9 posto upisanih birača.

Na referendum se u Italiji, da bi uspio i da bi se uzela u razmatranje referendumska pitanja, mora odazvati više od 50 posto upisanih birača.

Prema tome, nakon neuspjeha referenduma, Zakon o umjetnoj oplodnji koji je talijanski parlament usvojio prošle godine koji vrlo strogo određuje uvjete za traženje potpomognute oplodnje i dalje vrijede.

Tako je pobijedila tzv. stranka NE, odnosno političari iz redova većinskoga desnog centra, kao i oni iz redova oporbenoga lijevog centra koji su biračima predlagali da ne izlaze na birališta, odnosno da glasuju protiv izmjena Zakona.

Zakon je prošle godine donio desni centar, a njime se, uz ostalo, zabranjuju eksperimenti na embrijima, posuđivanje sjemena ili uterusa sterilnom bračnom paru, stvaranje najviše tri embrija za jednu umjetnu oplodnju te se izjednačava pravo embrija s pravom žive osobe.

Posrijedi je najstroži zakon o umjetnoj oplodnji u Europi, a pretpostavlja se da će sterilni bračni parovi tražiti lijek u drugim zemljama čime će nastaviti tzv. liječnički turizam koji je već počeo nakon usvojenog Zakona o umjetnoj oplodnji.

Oporbeni lijevi centar boji se da bi nakon pobjede desni centar uz pomoć katoličke Crkve mogao zatražiti ukidanje Zakona o pobačaju pa čak i Zakona o rastavi braka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙