FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Znanstveni skup "Josip Juraj Strossmayer" 19. i 20. svibnja u Zagrebu i Đakovu

ZAGREB, 18. svibnja 2005. (Hina) - Znanstveni skup "Josip JurajStrossmayer" u organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti(HAZU) održat će se 19. i 20. svibnja u Zagrebu i Đakovu podpokroviteljstvom hrvatskoga predsjednika Stjepana Mesića.
ZAGREB, 18. svibnja 2005. (Hina) - Znanstveni skup "Josip Juraj Strossmayer" u organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) održat će se 19. i 20. svibnja u Zagrebu i Đakovu pod pokroviteljstvom hrvatskoga predsjednika Stjepana Mesića.

Skup na kojemu će četrdesetak znanstvenika i istraživača iz Hrvatske i inozemstva govoriti o životu i djelu utemeljitelja Akademije održava se u sklopu obilježavanja 190. obljetnice rođenja i 100. obljetnice smrti Josipa Jurja Strossmayera

Prvoga dana skupa, među ostalima, akademik Nikša Stančić govorit će o Strossmayeru u kontekstu hrvatske i europske politike, a Stjepan Matković o Strossmayerovoj viziji srednje Europe.

Znanstvenici iz inozemstva i Hrvatske govorit će o odnosu Strossmayera i Talijana, Mađara, Bugara, Makedonaca, Rusa, Čeha, Slovenaca, Slovaka te prema Srbiji i Crnoj Gori.

Prorektor zagrebačkog Sveučilišta Vjekoslav Jerolimov govorit će o Strossmayeru i zagrebačkom sveučilištu, a akademik Dubravko Jelčić o Strossmayerovu literarnom stvaralaštvu.

U nastavku skupa u Đakovu msgr. Andrija Šuljak govorit će o Strossmayeru i Hrvatskom zavodu sv. Jeronima u Rimu, a Stanislav Marjanović o biskupu Strossmayeru i hrvatskim banovima - Jelačiću, Šokčeviću i Mažuraniću.

Posebno će biti riječi o Strossmayeru, preteči modernoga ekumenizma - Strossmayer, Židovi i judaizam, Strossmayer i islam te Strossmayer, Luther i protestantizam.

Josip Juraj Strossmayer (Osijek, 1815.- Đakovo, 1905.), biskup bosanski i srijemski s rezidencijom u Đakovu, jedan je od najpoznatijih Hrvata u svijetu, erudit i teolog, političar i neustrašivi narodni tribun, incijator i pokrovitelj najznačajnijih nacionalnih kulturno-prosvjetnih i znanstvenih projekata u modernoj hrvatskoj povijesti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙