FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Državna uprava za zaštitu i spašavanje u punoj funkciji do 2008.

ZAGREB, 7. lipnja 2005. (Hina) - Državna uprava za zaštitu i spašavanje(DUZS) kao jedinstvena služba, koja će planirati i upravljati svimoperativnim snagama u slučajevima većih nesreća i katastrofa, trebalabi u potpunosti početi djelovati do 2008., rečeno je na današnjempredstavljanju sustava zaštite i spašavanja u Uredu predsjednikaRepublike.
ZAGREB, 7. lipnja 2005. (Hina) - Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) kao jedinstvena služba, koja će planirati i upravljati svim operativnim snagama u slučajevima većih nesreća i katastrofa, trebala bi u potpunosti početi djelovati do 2008., rečeno je na današnjem predstavljanju sustava zaštite i spašavanja u Uredu predsjednika Republike.

Đuro Podrugač, ravnatelj DUZS-a koji je počeo djelovati u početku ove godine, izvijestio je predsjednika Stjepana Mesića i savjetnike mu da će potkraj lipnja završiti prva faza preustroja sustava zaštite i spašavanja, tijekom koje su izrađeni novi i prilagođeni propisi, uspostavljene početne službe, preuzet kadar, objekti, oprema i sredstva, te je pokrenut projekt 112.

Upravo je taj projekt jedinstvenog broja 112, na koji će građani moći prijaviti nesreću ili opasnost, osnova na kojoj DUZS temelji svoje prognoze da će sustav zaštite i spašavanja na najbolji mogući način zaštititi ljude, imovinu i okoliš.

U budući Centar 112, potpomognut usavršenom komunikacijsko-informacijskom i logističkom potporom, bit će "umreženo" pet podsustava - sustav CTI za integraciju telefonije i računala, sustav GIS koji informira o ugroženu objektu, lokaciji i prostornom prepoznavanju prema drugim objektima u okolici, te sustav OSU za djelovanje u žurnim okolnostima.

Veliku važnost u djelovanju DZUS-a ima i međunarodna suradnja s drugim državama, u okviru koje su potpisani sporazumi o suradnji s Madžarskom, Slovenijom, BiH, Slovačkom, Poljskom i Austrijom, a pregovara se s Rusijom, Ukrajinom, Francuskom i Albanijom.

DZUS se, inače, sastoji od pet ustrojbenih cjelina - službe za civilnu zaštitu, za vatrogastvo, za sustav 112, učilište vatrogastva, zaštite i spašavanja te službe zajedničkih poslova.

Poldrugač i zamjenik mu Damir Trut istaknuli su kako je jedan od najvećih ciljeva sustava zaštite i spašavanja osposobiti vatrogasca-spasioca te poboljšati tehničku osposobljenost operativnih snaga. Obojica su uvjerena da za preustroj sustava neće biti potrebno uložiti još novca, već samo štedljivo i učinkovito trošiti novac koji se do sada izdvaja i ulaže iz državnog proračuna.

Na upit predsjednika Mesića kako će sustav funkcionirati na terenu, posebno u požarnoj sezoni, glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin naglasio je da je upravo uspostava koordinacije rada svih služba jamstvo za učinkovitu borbu s požarima.

"Spremni smo za požarnu sezonu, vjerujte u nas", poručio je Jurin, najavivši da će do 10. lipnja za uporabu biti spremna tri, a do kraja mjeseca sva četiri kanadera.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙