FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UHPA o školskim izletima i ekskurzijama

ZAGREB, 13. lipnja 2005. (Hina) - Udruga hrvatskih putničkih agencija(UHPA) zadovoljna je što su u novousvojenim izmjenama Zakona oosnovnom školstvu, pa i u onom o srednjem školstvu, koji je prošao naVladi prošloga tjedna, konačno školski izleti i ekskurzije postali dionastavnog i odgojno-obrazovnog procesa.
ZAGREB, 13. lipnja 2005. (Hina) - Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) zadovoljna je što su u novousvojenim izmjenama Zakona o osnovnom školstvu, pa i u onom o srednjem školstvu, koji je prošao na Vladi prošloga tjedna, konačno školski izleti i ekskurzije postali dio nastavnog i odgojno-obrazovnog procesa.

Istaknuli su to na današnjoj konferenciji za novinare predstavnici UHPA-e, dodavši da je to prvi puta da su njihovi zahtjevi i prijedlozi u vezi organiziranja školskih putovanja uvaženi od strane resornog ministarstva.

Sada slijedi, kako je kazala direktorica UHPA-e Maja Stanić, izrada pravila i uvjeta za organiziranje tih putovanja, pri čemu će to ministarstvo, kako se nada, konzultirati struku (putničke agencije, hostelsku udrugu i druge koji se bave putovanjem mladih).

U vezi toga UHPA traži da ministar (Primorac) uputi školama pisma preporuke za iduću školsku godinu kako bi u svojim školskim kalendarima izlete i ekskurzije planirali tijekom nastavne godine, a ne početkom ili krajem kao do sada. Time bi, napominje Stanić, mogli biti zadovoljniji i roditelji i učenici i škole, jer je tijekom nastavne godine lakše dobiti smještaj u hotelima i drugim objektima, a tada su i cijene povoljnije.

Osim toga UHPA se, kako je kazao predsjednik UHPA-ine Sekcije za inicijativu Željko Trezner, zalaže i da školski izleti i ekskurzije imaju više studijski, a manje zabavnim, karakter, jer se na putovanjima djeca zapravo uče turističkoj kulturi i drugim znanjima.

UHPA predlaže i da se tijekom cijelog školovanja, u svim razredima, od prvog osnove do kraja srednje škole, za učenike organiziraju putovanja, a ne samo krajem sedmog odnosno osmog razreda osnovne ili krajem srednje škole. Pritom bi se više i češće trebalo putovati po Hrvatskoj, nego po inozemstvu.

To ne znači da su agencije protiv školskih putovanja u inozemstvu, ali je za ona po Hrvatskoj moguće dobiti subvencije ministarstva, pa su često i povoljnija.

Trezner je posebno upozorio i na novi Zakon o obveznim odnosima, koji stupa na snagu s 1. siječnjem 2006., a koji će između ostaloga, znatno pooštriti obveze i odgovornost organizatora putovanja, pa i agencija, prema putnicima, a posebno prema maloljetnicima.

Po tom zakonu svu odgovornost za putovanje snosi organizator putovanja, bilo da se radi o agencijama ili nekom drugom subjektu, primjerice školama.

Naglasio je da su agencije svjesne tih promjena te da će svim svojim putnicima, pa tako i školskoj populaciji, kao i do sada ponuditi odgovarajuće instrumente i police osiguranja. Sa svim će pak roditeljima, čija djeca putuju u organizaciji agencija, sklopiti posebne ugovore, kojima agencije odnosno njihovi turistički pratitelji na putovanjima preuzimaju odgovornost za ono što se na putovanjima dogodi.

(Hina) xtam yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙