FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Robinson najavila tužbu protiv bivših dužnosnika SDS-a

SARAJEVO,13. lipnja(Hina) - Nekoliko bivših visokih dužnosnika Srpskedemokratske stranke (SDS) u Bosni i Hercegovini sudjelovalo je uvišemilijunskim novčanim prijevarama koje su dovele do stečajaPrivredne banke iz Istočnog Sarajeva (PBIS), izjavila je u ponedjeljakprivremena upraviteljica ove banke Toby Robinson.
SARAJEVO,13. lipnja(Hina) - Nekoliko bivših visokih dužnosnika Srpske demokratske stranke (SDS) u Bosni i Hercegovini sudjelovalo je u višemilijunskim novčanim prijevarama koje su dovele do stečaja Privredne banke iz Istočnog Sarajeva (PBIS), izjavila je u ponedjeljak privremena upraviteljica ove banke Toby Robinson.

Ona je na konferenciji za novinstvo, održanoj u Sarajevu, najavila kako će u ime PBIS, čija je potraživanja dužna pokušati naplatiti, podnijeti tužbu protiv bivšeg srpskog člana Predsjedništva BiH Mirka Šarovića, nekadašnjeg predsjednika SDS-a Dragana Kalinića i glavnog čovjeka te stranke na području istočnog dijela BiH Milovana Cicka Bjelice.

I Šarović i Kalinić ranije su smijenjeni sa svojih dužnosti zbog ometanja provedbe Daytonskog sporazuma.

"Dokumentaciju koju imamo proslijedit ćemo uredu državnog tužitelja Johna McNaira", kazala je Robinson podsjetivši kako je s ovim tužiteljem već uspješno surađivala u procesuiranju kriminala povezanog s Hercegovačkom bankom iz Mostara pa se to očekuje i u istragama o pronevjerama povezanim s poslovanjem PBIS.

Vlasnik ove banke koja je pod privremenom upravom duže od godinu i pol bio je Momčilo Mandić, ratni ministar pravde u vlasti bosanskih Srba koji se smatra iznimno utjecajnim u SDS-u te osobom blisko povezanom s Radovanom Karadžićem.

Revizija poslovanja PBIS, što ju je provela Toby Robinson, utvrdila je kako je banka protuzakonito odobravala kredite "fantomskim" tvrtkama što ih je utemeljio SDS, a taj novac potom je korišten za financiranje stranačkih aktivnosti.

Krediti nikada nisu vraćeni, a Robinson je pojasnila kako su samo dvije SDS-ove tvrtke - Spekta i Matres - od PBIS dobile zajmove u iznosu od gotovo dva milijuna eura koji nikada nisu vraćeni.

SDS je za sumnjivo financiranje svojih aktivnosti koristio i druge tvrtke, poput televizijske postaje "Kanal S" koja je bila smještena na Palama.

Ta je postaja godinama emitirala ratnohuškački program, zbog čega je na kraju pod pritiskom međunarodne zajednice i zatvorena.

Direktor te tvrtke bio je Mlađan Mandić, brat Momčila Mandića, koji sada obnaša dužnost zamjenika ministra pravde Republike Srpske.

Robinson je pojasnila kako su braća Mandić jedni drugima potpisivali dokumentaciju za podizanje kredita koji po pravilu nisu vraćani, što je i dovelo do stečaja banke.

Unatoč opetovanim upozorenjima, vodstvo SDS-a do sada nije izmirilo utvrđena dugovanja pa je Robinson najavila podnošenje zahtjeva za blokiranje svih računa i imovine te stranke.

Privremena upraviteljica PBIS nije željela komentirati mogućnost da je dio ovog novca korišten i za pomaganje optuženih za ratne zločine poput Karadžića kazavši samo kako je to nešto čime će se vjerojatno baviti istraga državnog tužiteljstva.

Privremena uprava PBIS do sada je podnijela 150 tužbi zbog nevraćenih dugova koji dosežu ukupni iznos od 45 milijuna konvertibilnih maraka (oko 23 milijuna eura).

Robinson je kao poseban problem navela činjenicu da je najveći dio tog iznosa odobren osobama i tvrtkama iz Beograda o kojima ne postoje nikakvi vjerodostojni podaci niti im je moguće ući u trag.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙